Motosport

Cortese postao Supersport prvak

ufxjchfk29qfxa6erhfg

S KTM-om je 2012. bio Moto3 prvak, a sada je s Yamahom osvojio i Supersport titulu iz prvog pokušaja.

Nakon što je Rea već ranije obranio Superbike naslov, posljednjeg natjecateljskog vikenda u Kataru je ostalo samo doznati ime Supersport prvaka. Na stazi Losail, koja je nakon brutalno snažne oluje bila prekrivena pijeskom, a na nekoliku mjesta su se preko asfalta prelijevali i potoci vode, Corteseu se na putu do naslova mogao ispriječiti samo Cluzel, koji se doista i svojski trudio.

Cluzelu je računicu pokvario prošlogodišnji prvak Mahias, koji je nekoliko krugova prije kraja preuzeo vodstvo. Ako Mahias pobijedi, Cluzelu neće biti dovoljno da samo bude bolje od Cortesea, no Francuz se svejedno nije predavao sve do posljednjeg kruga. Tada je, u još jednom pokušaju pretjecanja, Cluzel pao, a Cortese, koji je će proći ciljem kao drugi iza Mahiasa, automatski postao Supersport prvak već u svojoj rookie sezoni.

Inače, Sandro Cortese (na donjoj fotografiji lijevo) je svoju karijeru započeo 2005. godine u klasi 125, da bi se proslavio 2012. godine kada je vozeći za momčad Aki Ajo s KTM-om odnio naslov prvaka u tek pokrenutoj Moto3 kategoriji. Iduće godine je prešao u Moto2 klasu, no tu je prvo stagnirao, pa počeo i nazadovati, tako da je ove sezone pronašao sreću u klasi Supersport. Kao i u slučaju osvajanja Moto3 krune, Nijemac je do svoje prve pobjede došao na trećoj utrci i nijednom nije bio plasiran lošije od šestog mjesta.

Nakon Supersport utrke odlučeno je da se zbog lokvi vode na stazi ipak neće voziti posljednja Superbike utrka sezone. Dan ranije je Rea s Kawasakijem odnio i jedanaestu uzastopnu pobjedu, što će reći da je posljednji put bio poražen još početkom lipnja, kada je u Brnu završio drugi iza Alexa Lowesa na Yamahi. Sykes će iduće godine voziti BMW, a u svojoj oproštajnoj utrci za Kawasaki je u Kataru bio drugi, dok je treće mjesto osvojio Lowes na Yamahi, ispred Lavertyja na Apriliji.

KONAČAN POREDAK:

SUPERBIKE:
1. J. Rea – Kawasaki – 545 bodova
2. C. Davies – Ducati – 356
3. M. Vd Mark – Yamaha – 333
4. T. Sykes – Kawasaki – 314
5. M. Melandri – Ducati – 297
6. A. Lowes – Yamaha – 248
7. X. Fores – Ducati – 230
8. E. Laverty – Aprilia – 158
9. T. Razgatlioglu – Kawasaki – 151
10. L. Savadori – Aprilia – 138

SUPERSPORT:
1. S. Cortese – Yamaha – 208 bodova
2. L. Mahias – Yamaha – 185
3. J. Cluzel – Yamaha – 183
4. R. Krummenacher – Yamaha – 159
5. F. Caricasulo – Yamaha – 143

x2nmj5t5psbfgxjkodxg

fbmp ytmp imp