Motosport

Rossi je pao, pa Marquez pobijedio

Rossi padMalezija

Samo je nekoliko krugova dijelilo Rossija od prve pobjede ove sezone. A onda je pod pritiskom Marqueza pustila guma

Nakon što je Vinales u Phillip Islandu donio Yamahi prvu pobjedu u 490 dana, na stazi Sepang u Maleziji je Rossi vozio svoju najbolju utrku ove sezone i već mogao gotovo osjetiti okus pobjedničkog šampanjca. Krenuo je odlično, ali nije uspio pobjeći Marquezu, koji je u jednom trenutku malo usporio da ohladi gume, a onda počeo pritiskati Rossija. Nije mu još bio dovoljno blizu da ga napadne, ali nije ni morao, jer je nekoliko krugova prije kraja, u utrci koju je vozio žestokim tempom, Rossi pogriješio i pao zavoju broj 1.

Nakon toga je Marquez lako došao do još jedne pobjede i usput osigurao i konstruktorski naslov za Hondu, dok je kao drugi ciljem prošao Rins, koji je u posljednjem krugu sa Suzukijem prošao pored Zarcoa na Tech3 Yamahi. Nakon loših kvalifikacija i ponovo suzdržanog starta, Vinales se postupno progurao do 4. mjesta ispred Pedrose, dok je Dovizioso bio tek 6. s više od 11 sekundi zaostatka.

Rossi je imao razloga za slavlje nakon Moto2 utrke u kojoj je prvi put pobijedio njegov polubrat Luca Marini, a naslov odnio Francesco Bagnaia, obojica iz momčadi VR46. Da bi potvrdio osvajanje naslova, Bagnaia je morao završiti na podiju i to je učinio, tako da njegovom jedinom preostalom konkurentu, Olivieri na KTM-u, nije ništa pomoglo što je ciljem prošao kao drugi.

KTM je izgubio naslov i u Moto3 kategoriji. Tu je Jorge Martin s Hondom mogao postati prvak ako pobijedi, a Bezzecchi s KTM-om završi na petom mjestu ili lošije od toga. A upravo to se i dogodilo. Iako je u početku djelovao rezervirano, Martin se iznenada probio u vodstvo i ubrzo pobjegao svima na 4 sekunde. Bezzecchi je vodio u prvom dijelu utrke, ali je u grupi vozača koji su se borili za drugo mjesto prošao ciljem iz Dalla Porte, Bastianinija i Arenasa.

Iako znamo imena prvaka u sve tri klase, sezona još nije gotova. Za dva tjedna je utrka u Valenciji, posljednja u kalendaru, a rezultate utrka iz Malezije pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 17 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 321 bod
2. A. Dovizioso – Ducati – 220
3. V. Rossi – Yamaha - 195
4. M. Vinales – Yamaha – 193
5. A. Rins – Suzuki - 149
6. J. Zarco – Yamaha – 149
7. C. Crutchlow – Honda – 148
8. D. Petrucci – Ducati – 144
9. A. Iannone – Suzuki – 133
10. J. Lorenzo – Ducati – 130

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 304 boda
2. M. Oliveira – KTM – 272
3. B. Binder – KTM – 201
4. L. Baldassarri – Kalex – 162
5. A. Marquez – Kalex – 157

Moto3
1. J. Martin – Honda – 240 bodova
2. M. Bezzecchi – KTM – 217
3. F. Di Giannantonio – Honda – 205
4. E. Bastianini – Honda - 166
5. L. Dalla Porta – Honda – 151

fbmp ytmp imp