Motosport

Pedrosa postao MotoGP Legend

08.gallery full top fullscreen

Dani Pedrosa ovog vikenda vozi svoju posljednju utrku za Repsol Hondu. Iduće godine je testni vozač KTM-a.

Kad je uoči ove sezone njegov bivši mentor Alberto Puig, s kojim se prije nekoliko godina rastao u svađi, postao novi vođa momčadi Repsol Honda, postalo je jasno da će Pedrosa za 2019. ostati bez posla. Potpis ugovora između Lorenza i Repsol Honde je to samo potvrdio, a iako je Pedrosa imao ponudu od nove momčadi Petronas Yamaha, nakon nekoliko tjedan razmišljanja je objavio da krajem ove sezone prekida karijeru.

Uoči svog posljednjeg natjecateljskog vikenda, Dani Pedrosa je u četvrtak primljen u galeriju slavnih, odnosno postao je član društva velikana MotoGP Legends.

Kad ove nedjelje Valenciji objesi kacigu o klin, iza njega će biti punih 18 sezona u svjetskom prvenstvu. I velika je to karijera, iako nikad nije osvojio ono što se od njega očekivalo: MotoGP naslov. A činilo se da mu je nadohvat ruke.

2003. je postao prvak u klasi 125 i na kraju teško polomio gležanj, ali je svejedno iduće dvije sezone osvajao naslove u klasi 250. U svojoj četvrtoj MotoGP utrci je odnio prvu pobjedu, u drugoj sezoni je bio viceprvak iza Stonera, 2010. prvi do Lorenza. Da mu uoči starta utrke u Misanu nije zapeo grijač guma za karbonski disk, možda bi 2012. postao prvak, ovako ni sa 7 pobjeda ponovo nije mogao prestići Lorenza.

Moglo bi se reći da Dani Pedrosa tijekom svoje MotoGP karijere nije imao dovoljno sreće, posebno po pitanju ozljeda. Njegove su lagane kosti bile izuzetno krhke i teško su zarastale, a najlakše su pucale baš onda kad se učinilo da je to konačno njegova godina.

A tu je i njegov dječački stas. Iako se općenito smatra da je njegova mala težina bila prednost, Pedrosa se sa svojih samo 160 cm i 50 kg teško hrvao s i više nego trostruko težim MotoGP motociklom. Uz to, nerijetko nije mogao ni dovoljno opteretiti stražnju gumu, što je postalo posebno izraženo otkad je Michelin ušao u igru. No, dotad se Pedrosa već ionako naviknuo na to da je kraj Marqueza druga violina.

Tijekom čak 13 sezona pod njegov stražom, za Repsol Hondu su naslove osvajali Hayden, Stoner i sad već pet puta Marc Marquez. Ne i Dani Pedrosa. No svejedno će ovog vikenda ući u legendu, s 3 titule svjetskog prvaka i 54 Grand Prix pobjede na svom kontu. Otići će kao jedini vozač kojem je uspjelo pobijediti barem jednom u čak 16 uzastopnih sezona. A moglo bi se to protegnuti i na 17 uzastopnih sezona kada bi ovog vikenda pobijedio u Valenciji. Iako u takvo što malo tko vjeruje, bio bi to savršeni oproštaj malog velikana.

Doduše, još uvijek postoji mogućnost da to neće biti i posljednja utrka u karijeri Pedrose. Budući će iduće godine biti testni vozač KTM-a, mogao bi nastupiti kao zamjena u slučaju da se ozlijedi neki od vozača iz tvorničke momčadi, ili Tech3 KTM-a. Tako je i Nicky Hayden, nakon što je postao MotoGP Legend, nastupio kao zamjena upravo za ozlijeđenog Pedrosu.

Neke od fotografija iz bogate karijere Danija Pedrose pogledajte u donjoj galeriji,

fbmp ytmp imp