Motosport

MotoGP: Monster Tech3 Yamaha – Najbolji trenuci

Tech3 MotoGP Brno 2018 MCH 0018

Na kraju zajedničkog puta, Herve Poncharal se prisjeća najboljih trenutaka u partnerstvu s Yamahom i Monsterom.

Momčad Tech 3 je u kraljevskoj klasi od 2001. godine i to od samog početka s Yamahom, a od 2009. i s Monsterom kao glavnim sponzorom. Od 2019. se to partnerstvo prekida jer Tech 3 ulazi u potpuno novu avanturu s KTM-om. No, prije toga je Herve Poncharal još jednom odvrtio sjećanja na posljednje desetljeće u kojem se njegova momčad zvala Monster Tech 3 Yamaha.

Iako su na početku tog perioda za momčad Monster Tech 3 Yamaha vozili moćni Amerikanci Spies i Edwards, Poncheral reminiscenciju započinje s 2012.

"2012. smo imali Cala Crutchlowa i Andreu Doviziosa kao vozače i bila je to dobra sezona. Često smo se zajedno borili za podij. Tada smo osvojili mnoge trofeje - mislim osam komada."

Posebne riječi hvale imao je za Andreu Doviziosa.

„Andrea Dovizoso je bio poseban vozač. Mislim da on spada među tri najbolja vozača koje smo ikada imali. Nije samo bio brz - što je dokazao kad nas je napustio - već je znao i motivirati grupu koja bi radila za njega i vjerovala mu. On je timski igrač. Osvojio nam je puno pehara u 2012. i jako smo ponosni na to. Cal je bio njegov momčadski kolega, svježiji u MotoGP-u, ali se borio s njim i puno naučio od njega. Dovi je bio sretan što zajedno napreduju - on je bio više "sjeverno europski" tip, dok je Cal bio poput Talijana! Bila je to jako dobra godina.

Prije Misana pozvao nas je doma - ne u fini restoran poput drugih vozača - htio nam je pokazati 'tko' je Andrea. Bila je to lijepa kuća, bez blještavila, vrlo uredna i čista. Pokazao nam je svoju garažu gdje je čuvao svoje dobro čuvane motokros motocikle, upoznali smo njegovu majku i kćer, a on je kuhao. Pobrinuo se za nas na način koji ne očekujete od MotoGP vozača.

Uistinu je dobra osoba, a kao vozač je stvarno vješt. Džentlmen je s velikim srcem koji se ponaša poput normalne osobe čak i kada je vanzemaljac na stazi: to i moraš biti kada se boriš s Marcom Marquezom. Došao je k nama iz HRC-a i tada je bio malo ogorčen što odlazi od njih. Bio sam jako sretan kada je dolazio, ali i malo prestrašen jer je on naviknuo na vrhunske motocikle, a mi nemamo iste uvjete kao tvorničke ekipe. Nismo mu mogli ponuditi sve. Prihvatio je manju plaću, logistiku i setup na nižoj razini nego u tvorničkoj momčadi i nikada nije prigovarao oko toga.“

 TIX6346

Nakon samo jedne sezone Dovizioso je produžio u tvorničku momčad Ducatija, ali Cal Crutchlow je ostao.

„Francuski Grand Prix, Le Mans 2013. Bio je mokro na dan utrke, a Cal Crutchlow je imao fantastičnu utrku i bio je drugi. Uvjeti su bili jako teški, s puno vode na stazi, a Cal je odvozio prekrasnu utrku. Na kraju se približio vodećem Daniju Pedrosi. Monster je bio glavni sponzor utrke, a ekipa je bila luda. Pokazali smo da se možemo nositi s najboljima. Bio je to poseban trenutak. Poslije smo nastavili slaviti u boksu.”

Koju godinu kasnije u francusku je momčad došao čarobni Francuz.

„2017. i VN Francuske s Johannom Zarcom. Bila mu je to prva sezona i prva domaća utrka u MotoGP-u. Kvalificirao se u prvi red i vodio nevjerojatnu borbu s dvije tvorničke Yamahe. Valentino je u zadnjem krugu nažalost pao i Johann je završio na drugome mjestu. To je bio njegov prvi MotoGP podij i to kod kuće! Bio je to nevjerojatan osjećaj. Gledatelji su bili ludi, bilo je nezaboravno. Bio sam jako ponosan i sretan. To je bio jedan od najsnažnijih trenutaka za Monster Energy Tech 3. Nije bilo lako završiti na podiju u MotoGP-u, pogotovo u svojoj prvoj sezoni, i to kod kuće gdje želiš biti još bolji zbog prijatelja, obitelji i medija.“

Zarco 17GP05 3719 AN

Te iste 2017. je Monster Tech 3 Yamahu vozio još jedan brzi rookie.

„Te sezone je sve išlo dobro za obojicu vozača, ali je ipak išlo malo bolje Johannu Zarcu. Vidio sam da Jonas Folger ima isti potencijal kao i Zarco, ali se mučio da ga dostigne. Vidjeli smo da je brz. VN Njemačke na Sachsenringu je također bila nezaboravna. Jonas inače nije baš siguran u sebe; dosta je povučen u svim aspektima. Nije imao istu razinu samopouzdanja kao Johann. Sachsenring je staza na kojoj Yamahe nisu bile baš najbolje u prošlosti i Rossi, Vinales i Zarco su se mučili. Nismo mogli vjerovati kada smo vidjeli Jonasov nevjerojatan start i dolazak u vodstvo koje je do tada držao Marc Marquez, koji je bio u nevjerojatnoj formi. Do zadnjeg kruga držao je vodstvo. Poslije je Marc izjavio da je stiskao koliko je mogao, ali je i dalje mogao čuti Jonasa iza sebe i nije bio siguran hoće li moći zadržati poziciju. Bili smo jako ponosni."

Folger1

Na kraju te sezone je momčad Monster Tech 3 Yamaha skoro došla do prve pobjede.

„Opet Johann Zarco. Ovaj puta u Valenciji, na posljednjoj utrci 2017. Već je bio rookie godine i najbolji „privatnik“. Sanjali smo pobjedu te sezone i mislim da nigdje nismo bili tako blizu kao u Valenciji, gdje je vodio većinu utrke. Mislio sam da će Marc Marquez biti najveća prijetnja, a kada se skoro razbio u prvome zavoju pomislio sam: "Prilika za pobjedu!" Vozači Ducatija su se borili, a Pedrosa ih je pratio, ali nije bio u prilici za napad. Sanjali smo o takvoj utrci i bili smo malo ogorčeni kada je Pedrosa ipak pretekao Johanna u zadnjem krugu. Ali i dalje je to bio prekrasan vikend i pravi način za završiti sezonu. Otišli smo na dodjelu nagrada i već smo razmišljali o tome kako bi 2018. mogla biti još bolja, ali smo se i pitali kakvu bi tvorničku podršku mogli imati nakon toga što smo postigli. Bilo je to fantastično putovanje. Bez Monstera sigurno ne bi mogli biti tu gdje smo danas."

1146 R18 Zarco 2017

fbmp ytmp imp