Motosport

Dakar 2019: Trostruka pobjeda KTM-a

263427 toby.price finish Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 504

Quintanilla je teško pao već na početku posljednje etape i tu je pitanje pobjednika riješeno. Toby Price je itekako zasluženo došao do druge pobjede na najtežem reliju.

Na ulasku u posljednju etapu, Quintanilla je imao samo minutu zaostatka za Priceom i krenuo je na sve ili ništa. Samo desetak kilometara nakon starta je prebrzo naletio na stepenastu dinu te se nakon brutalnog doskoka doslovno odbio od motocikla i pao. Iako je izgledalo strašno, ozbiljnije je ozlijedio samo lijevu nogu, nakon čega je „šepao“ do kraja etape i tako izgubio ne samo pobjedu, nego i drugo mjesto u ukupnom poretku koje mu je preoteo Walkner. Da stvar bude gora po vozača Husqvarne, nakon kraja etape je organizator poništio sat vremena kazne koju je ranije dodao Sunderlandu, tako da je Britancu pripalo treće mjesto, a Quintanilla he na kraju završio kao četvrti, ispred timskog kolege Shorta.

Uglavnom, iako su prvu polovicu relija bili gotovo pa u drugom planu, tvornički vozači KTM-a su na kraju zauzeli sva mjesta na pobjedničkom postolju. Posebne pohvale, dakako, zaslužuje Australac Toby Price, koji je gotovo senzacionalno pobijedio i 2016. godine, ali su ga nakon toga mučile ozljede. I ovaj put je samo mjesec dana prije početka relija operirao šaku, ali je bez obzira na bolove došao do nove pobjede. Cijelu priču je završio sa stilom, odnijevši uvjerljivu pobjedu na posljednjoj etapi, iako je stao da vidi je li sve u redu s Quintanillom, koji je u tom trenutku ležao u pijesku.

Nakon što je Van Beverenu otkazao pogonski agregat na pretposljednjoj etapi, čast Yamahe je tek donekle spasio Xavier de Soutrait osvajanjem šestog mjesta. Jose Ignacio Cornejo Florimo je završio sedmi, ali to nije nikakva utjeha za momčad Honde, koja ponovo nije zadovoljnija „sudačkim kriterijem“ organizatora. Tu misle na drastičnu vremensku kaznu za njihova vozača Benavidesa i naknadno opraštanje kazne Sunderlandu na KTM-u. No, ta tri kaznena sata za Benavidesa ionako bitno ne mijenjaju na stvari. Honda je sve šanse za pobjedu izgubila onog trenutka kad je izdahnuo agregat dotad vodećeg Brabeca.

Svakako treba pohvaliti našu posadu Daniel Šaškin – Saša Bitterman, koji ne samo da su završili ovo iznimno teško izdanje relija Dakar, nego su ga završili i dosta visoko, kao 35. u kategoriji automobila i ukupno četvrti u svojoj klasi UTV Open. Da im je njihov Can-Am Maverick priuštio koji tehnički problem manje vjerojatno bi se borili i za plasman među prvom trojicom, što je i bila ambicija Šaškina uoči početka relija. Svaka čast, dečki!

KONAČAN POREDAK:

1. T. Price – KTM – 32h:43min.15sek
2. M. Walkner – KTM - + 9.13
3. S. Sunderland – KTM - + 13.34
4. P. Quintanilla – Husqvarna +20.46
5. A. Short – Husqvarna - + 44.10
6. X. De Soultrait – Yamaha - +54.00
7. J. I. Cornejo Florimo – Honda - +1:08.06
8. L. Benavides – KTM - +1:09.10
9. O. Mena – Speedbrain Hero - + 2:08.41
10. D. Nosiglia Jager – Honda - +2:31.53

263176 misc stage9 Red Bull KTM Factory Racing Dakar2019 435

fbmp ytmp imp