Motosport

MotoGP: Nova generacija krilaca na nosu

Ducati 2019 Malezija Test

Ducati je otišao najdalje i testirao „trokrilca“, no i Yamaha, Suzuki i KTM imaju bitno drugačije njuške.

Iako nisu toliko bitna koliko se o njima priča, krilca na nosu spadaju u red onih doista rijetkih elemenata koji već i golom oku otkrivaju promjene na motociklima za predstojeću sezonu. A uz to su krilca i poprilično kontraverzna, u smislu da vam se ili sviđaju ili ih mrzite, što cijelu priču čini još sočnijom.

Glavnina posla po pitanju razvoja i testiranja odvija se na računalima, nakon čega slijedi i ispitivanje u zračnom tunelu, dok se iskušavanje na stazi ostavlja za posljednji tren. Tako konkurencija ima manje vremena za kopiranje. No, jednom se i to mora razotkriti, pa smo tako na testiranjima u Maleziji vidjeli neke potpuno nove ideje, kao i pokušaje kopiranja konkurencije. Krenimo redom.

 

DUCATI

Ducati 2019 Malezija Test Miller

Nova pravila o aerodinamici za 2019. nisu bitno drugačija od prošlogodišnjih, ali promjene ponovo najviše pogađaju Ducati. Naime, uz to što su sad propisani maksimalni vanjski gabariti integriranih krilaca, izbačena je mogućnost da ta krilca budu modularna, odnosno da se homologira kompletni aerodinamički paket, a onda se po potrebi dio njega odstranjuje na stazama na kojima „downforce“ nije tako bitan. Budući da više ne mogu koristiti tu modularnost, u Ducatiju su osmislili potpuno novi sistem. Gornji spojler je sličan onom kojeg su koristili u drugoj polovici prošle sezone, dok spojleri na bokovima više ne predstavljaju jednu cjelinu, nego su podijeljeni na dva složena dijela. Djeluju atraktivno i učinkovito, a iako zasad nemamo informacija o zadovoljstvu vozača, znamo da Petrucci neslužbeni rekord kruga nije ostvario baš s takvim oklopima. Naime, s njima je pao već u petom zavoju prvog kruga i tako razbio svoj set.

 

YAMAHA

Yamaha 2019 Malezija Test

Yamaha je na testiranjima u Maleziji isprobala bitno složeniju izvedbu krilaca od onih koje su koristili prošle sezone. Generalni oblik je sličan, ali je sada sve podijeljeno na više spojlera, koji bi onda trebali generirati i više potiska, ali vjerojatno stvarati i veći zračni otpor.

 

SUZUKI

36 joan mir dsc9681.gallery full top fullscreen

Brkovi su ostali, no sada su nekako elegantniji, tanji i duži. Vozači Suzukija su njima zadovoljni. Rins tvrdi da generiraju bolji „downforce“, a da je istovremeno s njima motocikl aerodinamičniji, pa onda i brži na dugim ravnicama. Ako je to točno, onda su inženjeri Suzukija pronašli sveti gral aerodinamike.

 

HONDA

06 stefan bradl dsc7671.gallery full top fullscreen

I Honda je trećeg dana isprobala nove oplate, no krilca nas podsjećaju na ona prošlogodišnja. Usis zraka je zato sigurno drugačiji, pri čemu je glavna promjena skrivena od oka. Naime, svježi zrak za pogonski agregat više ne ide obilaznim pravcima, već se sada usisava izravno kroz glavu okvira.

KTM

 dsc2008 0.gallery full top fullscreen

Austrijski KTM je konačno predstavio malo radikalniji set aerodinamičkih dodataka. Njihova krilca nas podsjećaju na kombinaciju onog što smo prošle godine gledali na motociklima Yamahe, Honde i Ducatija.

 

APRILIA

 dsc7585.gallery full top fullscreen

Čini se da u Apriliji dosad nisu previše radili na aerodinamici. Imali su prečeg posla sa skidanjem kilograma, premještanjem težišta i razvojem uglađenijeg pogonskog agregata. No, još imaju vremena testirati neko novo rješenje, važno je samo da ga homologiraju do prve utrke u Kataru. Pravila nalažu da se nakon toga oplate mogu promijeniti još samo jednom tijekom sezone.

 

fbmp ytmp imp