Motosport

Braća Marquez zajedno u Repsol Hondi za 2020.

 Alex i Marc Marquez

Jorge Lorenzo se umirovio, pa njegovo mjesto zauzima Alex Marquez, aktualni Moto2 prvak, te brat, i sad timski kolega, Marca Marqueza.

S obzirom na rezultate koje je ove godine imao s Repsol Hondom, ali i na ozljede koje je u tom kratkom vremenu skupio, odluka Jorgea Lorenza da se povuče u mirovinu i nije sasvim neočekivana. Ali je donesena (ili barem objavljena) u posljednji čas, zbog čega je nastala kakofonija glasina o tome tko će iduće godine popuniti njegove čizme u Repsol Hondi.

Svima je prvo na pamet pao Johann Zarco, koji je već neko vrijeme ionako mjerkao mjesto Lorenza, a onda i redovito bio brži od njega kad je na posljednje tri utrke mijenjao Nakagamija na LCR Hondi. Realno, Francuz je imao veće šanse za transfer u Repsol Hondu od spomenutog Nakagamija ili pak Crutchlowa, čak i ako su oni već na Hondinoj plaći. Ali onda je Marc Marquez izjavio kako misli da mjesto u Repsol Hondi zaslužuje njegov brat Marc Marquez, koji je netom postao Moto2 prvak.

I pritom nije upitno da li Alex Marquez zaslužuje mjesto u Repsol Hondi (bez obzira na to što su svi dosadašnji Moto2 prvaci stažirali u privatnim momčadima, samo je Marc Marquez odmah ušao u tvornički tim). Pravo je pitanje da li bi Alex Marquez završio u momčadi Repsol Honde da nije brat Marca Marqueza? Vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno ne bi. Istina, u Hondi su imali velike planove i s Alexom, kad je ovaj još 2014. osvojio naslov Moto3 prvaka, ali su se postupno ohladili od ideje o dvojici braće u istoj momčadi. Rezultati Alexa Marqueza u klasi Moto2 do ove sezone jednostavni nisu bili na dovoljno visokoj razini, pa tako, navodno, nisu željeli izaći u susret Alzamori, koji je prije samo godinu dana, na razvalinama raspuštene MotoGP momčadi Marc VDS, želio oformiti svoju MotoGP momčad, s Alexom Marquezom kao vozačem.

Dakle, čak i ako, kako tvrdi, nije agitirao kod čelništva Repsol Honde da zaposle njegova u brata, u što uopće ne vjerujemo, Marc Marquez je itekako imao utjecaj. Jer kao što će neki reći da je Valentino Rossi (bio) veći od sporta, tako je i Marc Marquez veći od Repsol Honde. Pogledamo li rezultate drugih vozača na istoj mašineriji, onda je sasvim jasno da bi bez njega ovo bila katastrofalna sezona Honde. Ne da ne bi osvojili trostruku krunu, nego bi vjerojatno bili debelo iza Ducatija, Yamahe i Suzukija te malo bolji od KTM-a. A kako su već krenuli pregovori za produžetak suradnje s Marcom Marquezom od 2021. nadalje, onda će u Hondi učiniti sve da svoju glavnu zvijezdu učine sretnom. Da treba, kao drugog vozača bi angažirali i oca, samo da Marca Marqueza smekšaju uoči nastavka pregovora.

Po sličnom ključu se već nudilo mjesto Alexu Marquezu u momčadi Pramac Ducati za 2020., kao miraz Marcu da potpiše ugovor s tvorničkom momčadi Ducatija za 2021. Alex Marquez i Emilio Alzamora (koji je menadžer obojici braće) su odbili tu prigodu i odlučili braniti Moto2 naslov iduće godine. Što je plan od kojeg su, dakako, odustali onog trenutka kad im je ponuđen jednogodišnji ugovor u Repsol Hondi.

Što nas dovodi do toga da je ostalo upražnjeno Alexovo mjesto u Moto2 momčadi Marc VDS, a kojeg bi sad mogao zauzeti Johann Zarco i tako krenuti u pohod na treću Moto2 krunu. To je realniji rasplet od onog prema kojem bi Zarco mogao zamijeniti Millera u Pramac Ducatiju, pa Miller iz tvorničke momčadi Ducatija izgurati Petruccija, koji bi onda, protiv svoje volje i stavke u ugovoru, završio u momčadi Avintia Ducati.

Alex Marquez Marc VDS

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp