Motosport

MotoGP: Yamaha najbrža na prvim testiranjima

00 aa012 e 9455 0.gallery full top fullscreen

Skoro sve tvorničke momčadi su pripremile skoro potpuno nove MotoGP motocikle za 2020. I skoro svi su sretni i zadovoljni

Vrijeme kruga je često varljivo (da ne kažemo nebitno) na testiranjima. Štoviše, kad je u pitanju prva runda tzv. zimskih testiranja, u pravilu si to brži što si manje dijelova imao za isprobati. Ovaj put to nije bio slučaj, jer su sve tvorničke momčadi, s izuzetkom Aprilije, već sad u Valenciji testirale manje-više potpuno nove MotoGP motocikle za 2020.

A to je, po prvi put nakon dosta godina spore evolucije, konačno vrijedilo i za Yamahu. U Valenciji je, dva dana nakon zadnje utrke, debitirao potpuno novi M1 s naočigled drugačijim okvirom, kao i snažnijim agregatom. Tome u prilog govore i nove oplate sa središnjim usisnikom koji je i dalje u obliku slova M, ali je sada uži i viši. Iako o tome nitko nije zucnuo ni slova, skloni smo pomisliti da sad usisani zrak ide izravno kroz glavu okvira do airboxa, kao što je to slučaj na ovogodišnjoj Hondi. To automatski znači da bi punjenje cilindra trebalo biti bolje, a onda i razvijanje snage odlučnije, ali i da su promjene na samom okviru i veće nego što se to vidi golim okom.

U svakom slučaju, Vinales je bio najbrži na testiranjima, i izrazio umjereno zadovoljstvo snagom agregata, a otprilike jednako umjereno optimističan bio je i Rossi. Doduše, Yamaha i s tim osnaženim agregatom još uvijek zaostaje po pitanju maksimalne brzine, ali to bi moglo biti i zbog toga jer ganjaju pokretnu meku. Odnosno, i drugi su osnažili svoje agregate.

Tako su i Marc Marquez i Crutchlow testirali novu verziju agregata i novi okvir, ali i nove oplate s radikalnijim i podignutim krilcima. Crutchlow je nakon svega izjavio da nova Honda sad malo bolje skreće, ali da nije nešto bitno lakša za voziti. Marquez je lakonski odgovorio da je njemu bitno samo to da motocikl bude brži, a ne lakši za voziti.

U Ducatiju su čini se konačno riješili problem sa skretanjem i osjećajem za prednji kraj. To je ono što Dovizioso uporno zagovara godinama i ako je Desmosedici GP20 doista napredovao po tom pitanju, onda bi „Desmo Dovi“ nakon tri uzastopne titule viceprvaka mogao ponovo biti glavna prijetnja Marquezu. I to, nadamo se, veća prijetnja nego ove sezone.

U Suzukiji su se za početak koncentrirali na novi pogonski agregat, jer je to onaj dio motocikla koji ne mogu razvijati tijekom sezone. Povratne informacije Rinsa i Mira govore da novi redni četverocilindraš osigurava i veću maksimalnu brzinu i bolje prenošenje snage na podlogu.

KTM je u Valenciji imao dva rana prototipa za 2020. godinu, na čijem razvoju je radio Dani Pedrosa. On je po prvi put otkad je otišao u mirovinu prije godinu dana testirao sa svima ostalima i bio 15. najbrži, s 1,6 sekunde zaostatka za Vinalesom. Zanimljivo je to da onaj središnji dio okvira više nije formiran od okruglih nego od ovalnih cijevi. Kao takav izgleda plosnatiji, pa iako je i dalje od čelika, sad je oblikom malo bliži aluminijskim okvirima. Je li to najava nekog budućeg prelaska KTM-a na taj materijal? Espargaro tvrdi da je takav okvir s ovalnim gredama čvršći i lakši, ali i da RC16 s njim bolje skreće.

Aprilia jedina nije imala ništa posebno za testirati, pa su se bavili daljnjim razvojem elektronike i ispitivanjem pojedinih sitnih komponenti. Uz to, došli su do zaključka da njihovi konkurenti imaju kraće prijenosne omjere od njih, pa su i oni skratili svoj prijenos. No, zbog toga je V4 agregat duže vrijeme radio na višim okretajima od uobičajenih, te je na startno ciljnoj ravnici došlo do eksplozije i požara na Iannoneovom motociklu. Ostalo je zabilježeno da se umalo reš pečeni Iannone po povratku u boks samo „biranim riječima“ obratio odgovornima. Inače, u Apriliji se prijete da za 2020. pripremaju radikalno drugačiji motocikl, kakvoga svijet još nije vidio, ali on će biti spreman tek za testiranja u Maleziji, u veljači iduće godine. Ostanite s nama.

Do onda se, već idućeg tjedna, imaju odraditi i testiranja u Jerezu. Sa svojom drugačijom konfiguracijom zavoja, Jerez će pomoći bistrenju slike, posebno kad je ciklistika i razvijanje snage u pitanju. A odgovor na pitanje tko ima najjačeg doznat ćemo tek na spomenutim februarskim testiranjima u Maleziji, gdje na dvije kilometarske ravnice broj nanovo istisnutih konjskih snaga dolazi do punog izražaja.

Rezultate testiranja iz Valencije i fotografije nekih prototipova za iduću sezonu pogledajte u donjoj galeriji.

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp