Motosport

MotoGP: Lorenzo postaje testni vozač Yamahe

Lorenzo 2016

Trostruki MotoGP prvak Lorenzo se vraća kući! Istina, kao testni vozač, ali s opcijom da odvozi i utrku.

Vijesti iz Yamahe se nastavljaju izmjenjivati filmskom brzinom. U manje od 48 sati smo doznali da Vinales ostaje s njima do kraja 2022. godine, da će Quartararo 2021. ući u tvorničku momčad nauštrb Rossija, koji možda hoće, a možda neće nastavi karijeru u satelitskoj momčadi, i konačno, da je Jorge Lorenzo njihov novi testni vozač. Iako se cijela ta konstrukcija prelomila preko leđa Valentina Rossija, čiji je utjecaj očito oslabio, sve te odluke pokazuju da se Yamaha, nakon tri godine stagnacije, doista želi vratiti u sam vrh.

Inače, još od zadnje utrke prošle sezone, odnosno od trenutka kad je Lorenzo objavio da se nakon samo jedne godine za upravljačem Repsol Honde povlači u mirovinu, lagano se pirja priča o tome da će postati testni vozač Yamahe. A sve to je bilo dodatno začinjeno činjenicom da je Yamaha nekako iznebuha raskinula ugovor s testnim vozačem Folgerom.

Bilo kako bilo, sad je i službeno objavljeno da Jorge Lorenzo postaje dio testne momčadi Yamahe. Prve krugove u novoj ulozi će odraditi već početkom veljače u Maleziji, u sklopu tzv. „shakedown“ testiranja rezerviranih za testne vozače, prije nego nekoliko dana kasnije na istu stazu izađu i MotoGP vozači s ugovorima za predstojeću sezonu.

Testirati će već u Maleziji

Jorge Lorenzo će kraj sebe imati Silvanu Galbuseru, koji je do kraja 2019. bio „crew chief“ Valentina Rossija, a iako ugovorom nije predviđeno da odvozi i koju utrku, iz Yamahe jasno poručuju da postoji mogućnost i za pokoji „wild card“ nastup, ako Španjolac izrazi takvu želju.

Lorenzo je u tvorničku momčad Yamahe došao 2008. godine, kao dvostruki prvak klase 250. Već 2010. je osvojio i svoj prvi MotoGP naslov, a istu stvar je ponovio 2012. i 2015. godine. Nezadovoljan time što je, usprkos svojim uspjesima, bio u sjeni Valentina Rossija, Lorenzo za 2017. prelazi u Ducati i ulazi u turbulentni dio svoje karijere. Iako je početkom druge sezone s Ducatijem uhvatio i pobjede, do tog trenutka je već potpisao ugovor s Repsol Hondom za 2019. Uslijedila je doista loša sezona s Hondom, obilježena rušenjem Vinalesa, Rossija i Doviziosa u Barceloni (donja fotografija), a odmah potom i teškim padom u Assenu i ozljedom kralježnice. Iako se nakon dužeg perioda mirovanja vratio na stazu, Lorenzo više nije bio čak ni blijeda slika nekadašnjeg šampiona.

Uoči posljednje utrke prošle sezone objavio je da prekida karijeru, između ostalog i zbog straha da ne pogorša ozljedu kralježnice. Ovo potonje je u maloj koliziji s činjenicom da sad nastavlja karijeru kao testni vozač, jer će i tu, čak i ako ne odvozi neku utrku, morati poprilično riskirati. U suprotnom neće biti dovoljno brz pomogne u razvoju MotoGP motocikla, koji je predviđen da juri samo pod punim gasom.

Barcelona2019 Lorenzo

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp