Motosport

SBK: Može li Rea i 6. puta postati prvak?

KRT Studio 2020 Rea MonsterGB8 0354

OK, svi znamo što Rea želi ove sezone, ali zašto misli da MotoGP „wildcard“ s Kawasakijem nije dobra ideja?

Nova Superbike sezona počinje ovog vikenda utrkama u Phillip Islandu. Konkurencija je i žešća nego prošle sezone, no Jonathan Rea je ponovo glavni favoriti za osvajanje naslova. Kawasaki Racing Teamu se pridružio 2015. i odonda je osvoji svaki naslov, njih 5 u nizu, nadmašivši tako „kralja“ Carla Fogartyja s 4 titule, te pritom oborivši praktično sve Superbike rekorde. Nova sezona upravo počinje, a prošle sezone je prvi dio bio dosta olujan za Irca. Može li Rea dočekati još jedan pobjednički val?

Valovi dolaze i odlaze. Koliko je teško zadržati moment?

Rea: “U toj "filozofiji valova", val može doći, ali moraš biti spreman. Ponekad ljudima valovi dođu kada oni nisu spremni, i tada ništa ne funkcionira. 2014. godine, na kraju moje veze s Hondom, bio sam u posebnom trenutku svoje karijere; bio sam spreman dobiti pravi motocikl, u pravo vrijeme, s pravom ekipom. Moj val je bio Kawasaki Racing Team… Ali valovi dolaze i odlaze, a potrebno je raditi i na stazi i van nje da bi zadržali moment. Svaki san ima kraj, ali ideja je odgoditi buđenje koliko god je to moguće. Osjećam se kompetitivno i mislim se boriti za naslov sljedećih nekoliko godina. To je cilj."

Ti si referenca u WSBK po broju naslova, pobjeda i podija. Kakav je osjećaj biti rekorder?

Rea: “Zamisli da si u mjehuriću, i nikada nemaš mogućnost izaći i pokušati shvatiti što si postigao. Brojevi su lijepi, ali nikada ne obraćam pažnju na njih. To je razlog zbog kojega je lako održavati motivaciju. Ja sam još uvijek u mjehuriću i nikada nisam zastao i sagledao prošlost. Cijenim postignuća, ali to je samo dobro obavljen posao. Potpuno sam posvećen sljedećem cilju."

Nova sezona, novi izazov.

Rea: “Zimi svi kreću od nule, svi su uzbuđeni, svi ciljaju naslov. Ja više volim ići korak po korak. Znam da mogu računati na vrhunsku ekipu i motocikl. Imam samopouzdanja nakon što sam 5 titula osvojio na različite načine: osvojio sam ga dominantno, osvojio sam ga s razmakom ili, kao prošle godine, probijajući se iz ponora. Kako sam iskusio sve te scenarije, mentalno sam spreman na neočekivano."

R11 Magny Cours WorldSBK 2019 Sunday Rea GB54210 copia 1 

Iskustvo i vrijeme su tvoji saveznici.

Rea: “U prošlosti sam bio nestrpljiv, i htio sam da se sve dogodi odmah. Kako postaješ stariji, tako počinješ shvaćati da sve sjeda na svoje mjesto. Samo moraš biti spreman zajašiti pravi val."

“Sanjaj. Vjeruj. Postigni" je tvoja mantra i naslov tvoje autobiografije.

Rea: “Kada pomislim na "san", vidim sebe kao 6-godišnjeg klinca na motokros motociklu koji želi biti svjetski prvak, ali ne zna koji je put do toga. Riječ "vjera" me vraća na zastrašujuću nesreću koju sam doživio 2004., kao 17-godišnjak. Bio je to skoro kraj moje karijere. Ležao sam u bolnici, a doktori su mi govorili da se više neću moći utrkivati jer je moja ozljeda noge bila toliko teška. Ali nikada nisam odustao i borio sam se da prebrodim tu ozljedu. Svaki puta kad su mi doktori rekli da nešto ne mogu, ja sam i dalje vjerovao u svoj san, i dobio novu motivaciju. Vratio sam se na motocikl za 8 mjeseci, zahvaljujući svojoj obitelji i treneru. San se ostvario osvajanjem prve titule 2015. Bila je to nagrada za sav rad mene i moje obitelji otkad sam imao 7 godina, i putovao Irskom i Engleskom s ciljem da postanem uspješan."

Što je sljedeće na tvojoj listi želja?


Rea: “Kada sam osvojio svoju prvu titulu, bio sam zadovoljan, ali ne i zadovoljen. Volim utrke, rad s momčadi, putovanja s obitelji. Cilj je uvijek isti; nastaviti pobjeđivati. Nisam čovjek od brojeva, ali ako gledam brojeve - volio bi doći do 100. pobjede ove sezone. Kad je utrkivanje u pitanju, nadišao sam sva svoja očekivanja, ali želim nastaviti učiti i pobjeđivati."

Što si naučio iz sezone 2019?

Rea: “Bila je to možda i najteža sezona. Na početku, bilo je lako posumnjati u sebe jer su se Bautista i Ducati činili čvrstima. Odjednom, počeli su raditi pogreške, a motocikl im nije bio tako sjajan kao što sam mislio. Naučio sam ne sumnjati u sebe, ali i izazvati se na novoj razini. Promijenio sam stil, bio opušteniji na motociklu i počeo koristiti više svoje tijelo i stražnju kočnicu."

 worldsbk krt rea lowes 2

Što te motivira da uvijek budeš na vrhu?

Rea: “Nakon pet titula za redom, to je uvijek želja za pobjedom i strah od poraza. Kada je riječ o utrkama, poraz nije opcija. Korisnim strah kao veliku motivaciju u treningu, ali kada se vizir spusti, želja prevlada. Sve je u pobjedi."

Koje faktore moraš opet susresti kako bi ponovno postao prvak?

Rea: “Imam iskustvo, dobru momčad i kompetitivan motocikl. Negativne strane bi mogla biti visoka očekivanja, ali i činjenica da sam već dugo referenca koja u drugima stvara motivaciju da me pobijede. Ali sve u svemu, znamo da smo u dobroj poziciji i da moramo biti pametni i nastaviti raditi."

Tko može pobijediti Jonathana Reu?

Rea: “Nisam nepobjediv, kao što je dokazala prošla godina. Ali iskreno, ne analiziram druge vozače. Znam da će biti teških izazova, puno vozača mijenja momčadi, nove momčadi dolaze. U ovo doba godine svi su uzbuđeni, ali to je tako svake sezone. U ovoj sam igri cijelo desetljeće. Poslije nekoliko utrka svi pronađu svoje mjesto, i tada će biti lakše razumjeti gdje je tko."

1201 R08 Sbk 2019

 

Tko je tvoj najveći rival?

Rea: “Ja sam svoj najveći rival, jer moram biti bolji nego prošle godine, i ako to mogu, onda sam blizu borbe za pobjedu. Znam da je među vozačima puno onih koji mogu biti brzi i pobjeđivati, ali nije stvar u pobjeđivanju nekih utrka. Mi vozimo tri utrke po vikendu, tako da je riječ o pobjedi na 39 utrka u godini. Stvar je u tome da radiš što manje pogrešaka, ostaneš zdrav, jak i konzistentan tijekom sezone."

Sezona počinje na Philip Islandu. Kako ćeš pristupiti prvoj utrci prvenstva?

Rea: “Phillip Island je jedinstvena staza. Utrka je u veljači kada je tamo ljeto, za razliku od Europe, tako da je atmosfera posebna. To je brza staza s nekoliko zavoja koji se prolaze u 4. i 5. brzini. Nije krojena po europskom stilu vožnje. Najveći izazov je potrošnja guma, tako da nije moguće izvući zaključke samo iz te utrke. Moj cilj je osvojiti što više bodova tamo, ne činiti greške i nastaviti dalje. Utrka je posebna za mene zato jer se tamo osjećam kao doma. Moja žena Tatia je odrasla tu, tako da imamo kuću, a lijepo je imati i obitelj i prijatelje uz sebe."

Nemilosrdan na stazi, dobar susjed u svakodnevici, tko je Jonathan Rea?

Rea: “Ja sam obiteljski tip. Stavljam obitelj na prvo mjesto, privržena sam osoba, pogotovo s ljudima iz momčadi i oko mene. Mislim da sam dobra osoba. Posvećen sam sportu koji mi je puno toga dao i često doniram. Na stazi imam mentalitet pobjednika, ali pokušavam uvažiti i ostale. Krajnji cilj je pobjeda, čak i kada to znači agresiju na stazi ili živciranje protivnika."

Kako treniraš mišiće, a kako mozak?

Rea: “Mozak treniram vozeći motokros. To je brutalna disciplina zbog vožnje relativno velikom brzinom po stazi koja se mijenja iz kruga u krug. Zapažaš mnoge rizike i prepreke, i moraš se prilagođavati, donositi brze odluke, i biti spreman za neočekivano. Za tijelo koristim programe kako bi povećao snagu i bio efikasan. Volim biciklizam, volim mijenjati program svakoga dana."

R13 Losail WorldSBK 2019 Saturday Rea GB77178 copia

Gdje se vidiš za pet godina?

Rea: “Vjerojatno u mirovini, gledajući djecu kako igraju nogomet ili se utrkuju u motokrosu. Nisam siguran hoću li biti uključen u utrke, ali se vidim kako vozim svoj motokros motocikl i uživam u životu s obitelji i prijateljima. Znam da je odluka o umirovljenju teška, ali zadnja stvar koju želim je umirovljenje zbog ozljede, nedostatka motivacije ili nedovoljne konkurentnosti. San svakog prvaka je umirovljenje na vrhuncu."

Jesi li razmišljao o tome da sam sebe izazoveš promjenom motocikla i momčadi?

Rea: “Moj ugovor s Kawasakijem istječe krajem sezone, ali sam u genijalnoj momčadi i mislim da ću tu i nastaviti. Naravno, moje oči su otvoren, i promatram sve mogućnosti."

Kawasaki je tražio wildcard s tobom u MotoGP-u.

Rea: “Nije mi to baš jasno. Djeluje čudno. Ne bih to volio – moglo bi biti zabavno, ali to je šala. To bi bio serijski motocikl na Pirelli gumama protiv prototipa na posebnim gumama. To je poput usporedbe F1 i WTC-a. WSBK i MotoGP su dva različita svijeta; jabuke i kruške."

Neki ljudi kažu da je tvoj limit to što nisi izašao iz zone komfora i natjecao se u MotoGPu. Koji je tvoj odgovor na to?

Rea: “Sretan sam s odlukama koje sam napravio. Osvojio sam 5 naslova prvaka i zadnje na pameti kada idem kući mi je MotoGP. U jednome trenutku moje karijere sam bio žalostan jer nisam imao kompetitivan motocikl. U savršenome svijetu, volio bih se natjecati u MotoGP-u, potpisati za tvorničku momčad i dokazati svoj potencijal. Pokušao sam u prošlosti, ali nikada nisam dobio ugovor na stol."

07 Misano WorldSBK 2019 Friday Rea GB55503 copia 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp