Motosport

MotoGP: Ponovo nevjerojatna utrka u Austriji

355222 Miguel Oliveira Tech3 KTM RC16 MotoGP Red Bull Ring Spielberg AUT 2020 08 23 11 1

Vinales ostao bez kočnica i bacio se s motocikla pri 220 km/h, a Oliviera došao do iznenađujuće pobjede, iskoristivši borbu Millera i Espargaroa u zadnjem zavoju.

Bio je to ponovo vikend za pamćenje. Druga uzastopna MotoGP utrka na austrijskom Red Bull Ring bila je puna dramatike, a istovremeno još i luđa od one prije sedam dana jer je u doslovno posljednjem zavoju posljednjeg kruga iznjedrila neočekivanog pobjednika. I nije samo da je MotoGP utrka bila uzbudljiva, nego je isto vrijedilo i za dvije manje klase, u kojima smo također imali dva premijerna pobjednika, iako manje neočekivana.

Krenimo zato od klase Moto3 u kojoj je, dakako, sve riješeno tek u posljednji tren i to u korist Celestina Viettia (#13) iz Rossijeve momčadi VR46. On je uspio nadmudriti Arbolina (#14) i pred njegovim nosom doći do svoje prve pobjede u karijeri, a iza te dvojice Talijana ciljem je kao treći prošao Ai Ogura (#79). Talentirani Japanac je tako došao i do drugog mjesta u ukupnom poretku, preskočivši McPheea (#17) koji je pao u pretposljednjem krugu, dok je na vrhu poretka i dalje izdvojen Albert Arenas s KTM-om, koji je na Red Bull Ringu pobijedio prije tjedan dana, a sad je ciljem prošao kao peti.

355393 Celestino Vietti KTM RC4 Red Bull Ring Spielberg AUT 2020 08 23 2

U Moto2 klasi je ponovo, baš kao i prethodnog vikenda, prvi ciljem prošao prošlotjedni slavljenik Martin, ovaj put ispred Bezzecchija i Gardnera, ali to ne znači da je Španjolac proglašen i pobjednikom. Naime, Martin je u zadnjem krugu, na izlasku iz zavoja broj 7, za koji centimetar nagazio zeleno obojeni dio izletne zone pri silasku s pasice, a po novim pravilima se svaki takav prekršaj u posljednjem krugu kažnjava spuštanjem za jednu poziciju. Tako je do svoje prve pobjede, i druge pobjede dana za momčad VR46, došao Bezzecchi, s time da je oduzimanje pobjede Martinu odmah izazvalo kontroverze, a to će još u većoj mjeri vrijediti nakon MotoGP utrke.

A u toj MotoGP utrci je na putu do svoje prve MotoGP pobjede bio Joan Mir na Suzukiju. On je poveo praktično od početka i koristio prednosti Suzukijeva motocikla u zavojitoj drugoj polovici kruga da bi pobjegao progoniteljima na sigurnih 2,5 sekundi razmaka. No, onda je Vinales ostao bez kočnica pri 300 km/h na kraju startno-ciljne ravnine. Bacivši se s motocikla pri 220 km/h, Vinales je otklizao bez ozljeda, ali se njegova Yamaha s nekih 170 km/h zakucala u zračnu ogradu i zapalila. To je tražilo prekid utrke, kako bi se popravila ograda.

Tako je pred vozačima bila nova sprint MotoGP utrka u trajanju od 12 krugova. Bila je to prilika da vozači stave nove gume, no Mir (#36) je dotad već potrošio sve prednje gume u medium smjesi, tako da je u nastavak utrke krenuo s onom gumom koju je već koristio u prvom dijelu utrke. To ga je nakon ponovljenog starta usporilo i ubrzo je postalo jasno da ćemo pobjednika trebati tražiti između Jack Millera (#43) na Pramac Ducatiju i Pola Espargaroa (#44) na tvorničkom KTM-u.

355317 Pol Espargaro KTM RC16 MotoGP Red Bull Ring Spielberg AUT 2020 08 23 45

Pritom je Esparagaro vodio na ulasku u posljednji krug, ali je imao obrambenu putanju na kočenju za zavoj broj 3, što je Miller iskoristio kako bi bolje izašao iz tog zavoja i probio se u vodstvo na idućem kočenju. No, Espargaro se probija naprijed u pretposljednjem zavoju broj 9, na što je Miller imao pripremljen odgovor te mu se ugurao s unutarnje strane na ulasku u zadnji zavoj. Dok su se njih dvojica tako borili, sasvim im se približio Portugalac Miguel Oliviera (#88), koji je iskoristio činjenicu da je dvojac ispred njega otišao široko te je kroz otvorena vrata došao do svoje prve MotoGP pobjede, ali i prve MotoGP pobjede za momčad Tech3, koja se od prošle godine natječe s KTM motociklima. Dosad je najbolji rezultat Portugalca bilo 6. mjesto, do kojeg je došao dva tjedna ranije na utrci u Brnu.

Miller je ciljem prošao kao drugi, a Pol Espargaro treći, s time da su se iz momčadi Suzukija bunili zašto Espargaro nije kažnjen pomicanjem jednog mjesta unazad, što bi onda značilo da bi se na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja progurao Mir. Pozvali su se na Moto2 utrku u kojoj je Martinu oduzeta pobjeda zbog toga što je samo nekoliko centimetara prešao na zeleno, i pritom nije stekao nikakvu prednost, dok se kod Espargaroa nije govorilo o centimetrima, nego o metrima. Naime, toliko je široko preko rubnika otišao u Espargaro u posljednjem zavoju zadnjeg kruga, no direkcija utrke je očito presudila da je vozač KTM-a bio izguran sa staze od Millera.

355247 Miguel Oliveira Tech3 KTM RC16 MotoGP Red Bull Ring Spielberg AUT 2020 08 23 34

Kad je pak u pitanju vrh ukupnog poretka, Quartararo i Dovizioso kao da se bore tko će izgubiti naslov, a ne osvojiti ga. Francuz je ponovo imao problema te je završio kao tek 13., što znači da je nakon dvije uvodne pobjede skupio još samo 20 bodova u iduće tri utrke. Dovizioso je, nakon pobjede na istoj stazi prije sedam dana, sad prošao ciljem kao peti i tako propustio priliku da preuzme ukupno vodstvo u za njega vjerojatno posljednjoj i definitivno najboljoj prilici da osvoji naslov, posebno sad kad je Marquez objavio kako se još dva ili tri mjeseca neće vratiti utrkivanju.

Teško se oteti dojmu da bi Marc Marqez, kraj tako oscilirajuće forme Quartararoa i Doviziosa, s lakoćom protutnjao kroz prvenstvo, no bez njega je ipak zanimljivije, s prvih devet vozača stisnutih u samo 27 bodova razmaka. Nakon dva vikenda pauze slijede dvije utrke u Misanu, stazi koja bi trebala načelno odgovarati Quartararou, no s obzirom na tehničke probleme Yamahe, kao i na sve bolju formu vozača KTM-a i Suzukija, najbolje je ponovo očekivati neočekivano.

MEYMm TIN7696

TRENUTNI POREDAK:

MotoGP (nakon 5 utrka):
1. F. Quartararo – Yamaha – 70 bodova
2. A. Dovizioso – Ducati – 67
3. J. Miller – Ducati - 56
4. B. Binder – KTM – 49
5. M. Vinales – Yamaha – 48

Moto2 (nakon 6 utrka):
1. L. Marini – Kalex – 87
2. E. Bastianini – Kalex – 79
3. J. Martin – Kalex - 79
4. T. Nagashima – Kalex – 68
5. M. Bezzecchi – Kalex – 65

Moto3 (nakon 6 utrka):
1. A. Arenas – KTM – 106
2. A. Ogura – Honda – 81
3. J. McPhee – Honda – 67
4. C. Vietti – KTM – 66
5. T. Arbolino – Honda - 60

ba8d254a b444 4b00 9633 02a57b979be5

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp