Motosport

MotoGP: Otkazana testiranja u Maleziji

2172bbe6 f370 4e00 9601 feef08a1d4a2

Zbog jačanja pandemije i ulaska Malezije u izvanredno stanje, otkazana su zimska MotoGP testiranja, koja su se na stazi Sepang trebala održati u drugoj polovici veljače.

Taman se činilo da su se sve dogovorili. Prošli tjedan je utanačeno da će svi MotoGP vozači i članovi momčadi biti izolirani u jednom hotelu, i od tamo odlaziti na stazu, ali da testiranje nije upitno. No, odjednom se situacija s koronavirusom u Maleziji pogoršala i zemlja je uvedena u izvanredno stanje, a ubrzo potom stigla je vijest da od uobičajenih zimskih testiranja u Sepangu ipak neće biti ništa.

Iako većina konstruktora (s izuzetkom KTM-a i Aprilije) mora i iduće sezone voziti s agregatima homologiranim za 2020. godinu, utoliko je važniji razvoj periferije agregata i ostatka motocikla. Osim toga, staza Sepang je svojom konfiguracijom, s dugačkim i kratkim ravnicama, brzim i sporim zavojima, dobro razotkrivala prednosti i mane motocikla, a tamošnje su visoke temperature pomagale i da se ispita izdržljivost vozača i tehnike. Prema nekim špekulacijama, razmatra se mogućnost da se taj dio programa zimskog testiranja odradi u Jerezu ili Portimau, ali te dvije staze zbog svojih specifičnosti ipak toliko toga ne otkrivaju o motociklu.

I dalje je u planu da se u Kataru od 10. do 12. ožujka održe zajednička testiranja na stazi Losail, no i to se još treba i službeno utvrditi. Postoji mogućnost da nakon testiranja MotoGP vozači ostanu u Kataru do kraja ožujka, kad je planirana prva utrka ove sezone, ali da se možda i voze utrke dva vikenda zaredom, kako bi se nadoknadilo to što od utrka u Teksasu i Argentini, planiranih za travanj, vrlo vjerojatno neće biti ništa. S time da se ionako očekuje da će Dorna uskoro revidirati kalendar utrka, kako bi ga se uskladilo s trenutnim okolnostima.

 

fbmp ytmp imp