Motosport

Dakar 2021: Benavides i Honda odnijeli konačnu pobjedu

5ffeeb07242ae9.06394906

Argentinac Kevin Benavides je slomljenog nosa mogao visoko podignuti čelo. Nažalost, Dakar je odnio i još jednu žrtvu.

Prvo tužna vijest. Francuz Pierre Cherpin (52) preminuo je od ozljeda glave koje je zadobio pri padu na 7. etapi. Bio mu je to četvrti reli Dakar, a nastupao je u kategoriji „Original by Motul“, za motocikliste koji nemaju prateću ekipu, nego sami održavaju svoje motocikle. Nakon 6. etape bio je 77. u ukupnom poretku.

Tako je Dakar odnio još jednu žrtvu, a i u cjelini se ovogodišnje izdanje relija činilo otprilike jednako natprosječno opasno kao i ono prošlogodišnje, kad se prvi put vozilo u Saudijskoj Arabiji. Kombinacija visoke brzine i velikog kamenja, pri čemu je bilo posebno opasno ono skriveno u pijesku, rezultiralo je teškim padovima brojnih vozača i odustajanjem nekih od favorita, pa je tako i Kevin Benavides slomio nos i izvrnuo gležnjeve još na petoj etapi. No, to ga nije spriječilo da bude najbrži ne samo na toj etapi, nego i na razini cijelog relija i tako postane prvi Argentinac koji je odnio ukupnu pobjedu u konkurenciji motociklista.

98776

Pobjedom na 9. etapi, Benavides se probio na drugo mjesto ukupnom poretku, s više od 11 minuta zaostatka za Čileancem Cornejom Florimom, timskim kolegom iz tvorničke momčadi Honde. Kad je na 10. etapi teško pao i Cornejo Florimo, te nakon završetka brzinskog ispita morao odustati zbog potresa mozga, Kevin Benavides je, dva dana prije kraja, preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Ali imao je samo 51 sekundu prednosti u odnosu na drugo timskog kolegu i prošlogodišnjeg pobjednika Brabeca, dok je Sam Sunderland, posljednja nada KTM-a, kaskao više od 10 minuta.

Međutim, Sunderland je pobijedio na pretposljednjoj 11. etapi, te se tako vozač KTM-a probio na drugu poziciju u ukupnom poretku s 5 minuta zaostatka, dok je Brabec svoj zaostatak povećao na više od 7 minuta. No „junak dana“ bio je Benavidesov i Brabecov timski kolega Barreda, koji je do tog trenutka bio 4. ukupnom poretku, a onda je na pretposljednjoj etapi, na opće iznenađenje, jednostavno projurio kraj zone za nadolijevanje goriva. Nedugo potom je, jasno, ostao bez benzina i morao odustati, s time da je tu svoju „žutu minutu“ pravdao time da mu nije baš sve bilo čisto u glavi nakon pada otprije nekoliko dana.

372325 sam sunderland Dakar Rally 2021 Stage12 1420

Uglavnom, Sam Sunderland je još i imao teoretske šanse da u petak, na posljednjem 200 km dugačkom brzincu, prestigne Benavidesa, no vozač KTM-a jednostavno nije imao svoj dan, pa je čak i drugu stepenicu pobjedničkog postolja prepustio Brabecu, omogućivši Hondi to zadovoljstvo da po prvi put od 1987. godine ima svoje vozače na prve dvije pozicije.

Inače, Kevinu Benavidesu je to bio 5. nastup na reliju Dakar i dosad mu je najbolji plasman bilo 2. mjesto iz 2018., a brz je i njegov brat Luciano, koji je ove godine prešao iz tvorničke momčadi KTM u tvorničku momčad Husqvarne, ali je pao na 9. etapi i iščašio rame. Na njegovo mjesto u momčadi KTM-a je došao Australac Daniel Sanders, koji je u svom prvom nastupu na reliju Dakar završio kao odličan četvrti u ukupnom poretku, a svakako treba pohvaliti i Amerikanca Skylera Howesa, koji je prodao apsolutno sve što je imao kako bi skupio 90.000 eura za nastup i onda s praktično standardnim KTM-om 450 Rally završio kao peti u ukupnom poretku, sve u nadi da će ga neka tvornička momčad pozvati u svoje redove.

Lorenzo Santolino je sa Shercom završio kao šesti, dok je pomalo diskretni Quintanilla na kraju sedmi sa Husqvarnom. Rodrigues se sa Herom pobrinuo za to da imamo 5 različitih proizvođača u top 11, ali tu nema nijedne Yamahe budući da je na posljednjoj etapi stao i Van Beveren, što znači da je svih 5 tvorničkih vozača odustalo zbog kvara. Prva dama relija, Laia Sanz, je već 11. put završila Dakar, iz isto toliko pokušaja, i to na solidnom 17. mjestu ukupnom poretku, za upravljačem GasGas motocikla.

Santolino 11 21

Sve u svemu, bio je ovo jedan od najzanimljivijih relija Dakar uopće, s puno preokreta, prekrasnom scenografijom i doista atraktivnim vožnjama, ali i brojnim teškim padovima. Spomenimo i da je legendarni Stephane Peterhansel slavio u konkurenciji automobila i to mu je, ako računamo i one za upravljačem Yamahe, već 14. pobjeda.

 

KONAČAN POREDAK (nakon 12 etapa)

1. K. Benavides – Honda - 47h:18min.14sek
2. R. Brabec – Honda - + 4.56
3. S. Sunderland – KTM - + 15.57
4. D. Sanders – KTM - +38.52
5. S. Howes – KTM - +52.33
6. L. Santolino – Sherco - +58.30
7. P. Quintanilla – Husqvarna + +1:26.39
8. S. Svitko – KTM - + 1:43:07
9. M. Walkner – KTM - + 2:32.12
10. M. Michek – KTM - + 2:42.34

 monsterenergyhondateam20 dak21 stage9 20186 rallyzone

 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp