Motosport

Promijenjen je MotoGP kalendar utrka za 2021.

2020 test4qatarjoan mir8

Baš kao što smo i očekivali, sezona će započeti s dvije utrke u Kataru, i ubačenom utrkom u Portugalu. Dobar plan, pitanje je može li se ostvariti.

Već je neko vrijeme, ako ne od samog početka, bilo poprilično jasno da se neće moći održati utrke u Teksasu i Argentini, planirane za travanj. No donekle iznenađuje to što je ostavljena teoretska mogućnost da te utrke budu premještene u četvrti kvartal 2021, kad vlada poprilična gužva u kalendaru. S druge strane, moguće je da se zbog pandemije neće moći održati neke, ili čak i sve, utrke planirane za listopad (Japan, Tajland, Australija, Malezija), pa da Argentina ili Teksas možda uskoče na njihovo mjesto.

No, dosta špekulacija, idemo na konkretne stvari. Dakle, ako se situacija s pandemijom u međuvremenu dodatno ne otme kontroli, početak sezone bi bio u Kataru 28. ožujka, kako je i originalno planirano, ali novost je da bi se vikend kasnije, odnosno 4. travnja, ponovo vozila utrka, ovaj put za VN Dohe. Nakon te dvije noćne utrke bi 18. travnja bila ubačena i utrka za VN Portugala, na stazi Portimao, koja je dosad bila upisana kao rezervna staza za 2021. godinu.

A onda bi 2. svibnja MotoGP sezona u Jerezu mogla krenuti svojim normalnim tijekom, ako se za to budu stekli uvjeti. S obzirom na nove sojeve koronavirusa koji se navodno brže šire, i moguća daljnja zatvaranja granica s tim u vezi, poprilično su velike (da ne kažemo stopostotne) šanse da će biti još izmjena u MotoGP kalendaru. Nadamo se samo da ih neće biti previše.

P.S. Dosad je na popisu bilo ostavljeno i jedno prazno mjesto, između utrke u Finskoj i Austriji. To je ostavljalo mogućnost da bi se utrka u Brnu ipak mogla održati, ali sad je taj redak sasvim izbačen iz kalendara. To znači da će MotoGP vozači ove godine imati produženi ljetni raspust, od 11. srpnja do 15. kolovoza. S time da ni sama utrka u Finskoj još nije sasvim sigurna, jer novu stazu KymiRing tek treba homologirati. Isto tako, staza u Rusiji je izbačena s popisa rezervnih borilišta, a kako je i Portimao dobio svoju utrku, tako je na popisu rezervi ostala samo Mandalika u Indoneziji. Međutim, kako ta staza još nije ni napola izrađena, mogli bi zaključiti da rezervi više nema.

 

MotoGPkalendar2020 22 1 

fbmp ytmp imp