Motosport

MotoGP: Marquez se vratio, Quartararo pobijedio

 DSC3751

Marc Marquez se u Portimau vratio utrkivanju, a Quartararo nastavio pobjeđivati. Nakon utrke s brojnim padovima „kapitalaca“, imamo novog Francuza na vrhu poretka.

Budući da su nas u posljednje vrijeme razmazili neizvjesnim MotoGP utrkama s rekordno malim razmacima, netko bi mogao reći da je, sa skoro 5 sekundi između prve dvojice, ovo bila dosadna utrka. Ali taj netko onda nije gledao tu utrku za VN Portugala, jer se zapravo stalno nešto događalo.

 DSC3901

Recimo, Quartararo nije baš najbolje krenuo s prve startne pozicije, pa se morao postupno probijati sa šestog do prvog mjesta. Zahtjevan proboj je bio i pred Bagnaiom, koji je bio najbrži na kvalifikacijama, ali mu je taj krug poništen zbog žute zastave, pa je utrku krenuo kao tek 11. S time da je on odmah krenuo prema naprijed, za razliku od Vinalesa, kojem su poništena čak 3 kruga u kvalifikacijama, a onda je još, sukladno svojem starom lošem običaju, jedva krenuo s mjesta. U prvi zavoj je ušao kao pretposljednji, da bi se do kraja utrke ipak probio na 11. poziciju, no najvećim dijelom zato jer su padali vozači iz vrha poretka.

A prvi je pao Jack Miller, koji prošle godine u Portimao bio na podiju, a sad je u ranoj fazi utrke pogriješio na kočenju i izgubio ravnotežu. Samo minutu kasnije se poskliznuo i Oliviera s KTM-om, kao prošlogodišnji pobjednik ove utrke, a nešto kasnije je posrnuo i Valentino Rossi.

644364

U međuvremenu se u vodstvo probio Quartararo s tvorničkom Yamahom i nametnuo ludi ritam kojeg je mogao slijediti samo Rins sa Suzukijem. Štoviše, Rins je u zadnjoj trećini utrke počeo nizati najbrža vremena da bi pao taman kad se činilo da će uskoro napasti Quartararoa, iza kojeg se tako odjednom otvorila prednost veća od 4 sekunde. A onda u idućem krugu, u borbi za drugo mjesto, pada Johann Zarco s Pramac Ducatijem, dotad vodeći u ukupnom poretku. Quartararo je nakon toga samo podgrijavao svoju prednost i glatko došao do druge uzastopne pobjede te preuzimanja vodstva u ukupnom poretku.

Borba za drugu poziciju je bila neizvjesna do samog kraja i tu se na kraju najbolje snašao ranije spomenuti Bagnaia, prošavši ciljem malo ispred Mira, što je bio prvi ovogodišnji podij za Suzuki. S time da se Mir do posljednjeg metra morao braniti od nasrtaja Morbidellija, koji je s Petronas Yamahom osvojio bodove za 4. mjesto. Brad Binder je bio peti, što je najbolji ovogodišnji rezultat KTM-a, a veseli da je Aleix Espargaro s Aprilijom ponovo bio konkurentan i završio šesti, što je i njegova pozicija u ukupnom poretku.

DSC3946

Da bi imali svih 6 proizvođača unutar prvih 7 pozicija pobrinuo se stanoviti Marc Marquez, koji se vratio utrkivanju nakon tri operacije i 265 dana bolovanja. Desna ruka se još nije oporavila do te mjere da bi to bio pravi Marc Marquez, tako da se osmerostruki svjetski prvak vratio u boks i emocionalno i fizički sasvim iscrpljen, uz zasluženi pljesak.

MotoGP (nakon 3 utrke)
1. F. Quartararo – Yamaha – 61
2. P. Bagnaia – Ducati – 46
3. M. Vinales – Yamaha – 41
4. J. Zarco – Ducati – 40
5. J. Mir – Suzuki – 38

Raul Fernandez Moto2 2021 Portugal

Sam Lowes je u klasi Moto2 osvojio i treći „pole“ u isto toliko utrka, ali to nije uspio pretvoriti i u treću pobjedu, jer je pogriješio već u prvom zavoju prvog kruga i pao. No to utrku nije učinilo ništa manje zanimljivom. Nakon brojnih peripetija i pretjecanja u vodećoj skupini, Raul Fernandez se na poprilično užarenom asfaltu uspio lagano izdvojiti te u svojoj tek trećoj Moto2 utrci odnijeti i prvu pobjedu. Kao drugi je ciljem prošao odličan Canet na motociklu Boscoscuro (dosadašnji Speed Up), dok se Australac Remy Gardner, uz malo fizičkog kontakta, u samoj završnici utrke uspio probiti kraj Amerikanca Joea Robertsa na treće mjesto. Usput je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku, s time da su prva trojica unutar samo 6 bodova.

Moto2 (nakon 3 utrke)
1. R. Gardner – Kalex - 56
2. R. Fernandez – Kalex – 52
3. S. Lowes – Kalex – 50
4. M. Bezzecchi – Kalex - 36
5. F. Di Giannantonio - Kalex - 27

Pedro Acosta Moto3 2021 Portugal

Bio je to odličan dan za momčadi koje vodi Aki Ajo jer je, prije te pobjede Fernandeza i podija za Gardnera, u istim Red Bull KTM Ajo bojama slavio i rookie Pedro Acosta u klasi Moto3. Taj Španjolac još nema 17 godina, a u svoja tri dosadašnja nastupa je skupio jedno drugo mjesto i dvije pobjede. S time da se ovaj put probio u vodstvo u pretposljednjem zavoju utrke i onda uz dosta lelujanja motocikla prošao ciljem samo 5 stotinki sekunde prije Foggie na Hondi. S pola sekunde zaostatka je kao treći projurio Migno, a unutar dvije desetinke za njim i Sasaki , Rodrigo, Antonelli i Fenati. Inače, Acosta već sad ima ogroman 31 bod prednosti na vrhu ukupnog poretka, i to ispred timskog kolege Masie, koji je pobijedio na prvoj utrci, da bi na ove ostale dvije pogriješio u zadnjem krugu. Ovaj put je čak i pao, ali se uspio odmah vratiti na stazu i završiti kao 9.

Moto3 (nakon 3 utrke)
1. P. Acosta – KTM – 70
2. J. Masia – KTM - 39
3. D. Binder – Honda - 36
4. N. Antonelli – KTM – 36
5. A. Migno – KTM - 29

 Nakon jurnjave atraktivnom stazom Portimao, iduće utrke se voze prvog svibanjskog vikenda u Jerezu.

 Quartararo Portima 2021

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp