Motosport

Rossi 2022. osniva MotoGP momčad saudijskim novcem

RossiPorimao2021

Iz Saudijske Arabije je stigla vijest da će njihov Princ financirati funkcioniranje Rossijeve MotoGP momčadi.

Da je ova vijest objavljena prije četiri tjedna, taman bi prošla kao ne baš posebno duhovita prvoaprilska fora. Ne bi ni na tren pomislili da je riječ o istinitoj vijesti, to više što nismo vidjeli nikakvu službenu potvrdu ni od Dorne, a ni od samog Valentina Rossija.

No, vjerojatno se ni Dorni ni Rossiju baš ne žuri objaviti da saudijski sponzorski novac ulazi u igru, jer su svjesni da će to izazvati hrpu negativnih komentara. Naime, blago rečeno, Saudijska Arabija nije baš prepoznata u svijetu kao demokracija. A s obzirom da se ta država, između ostalog, vodi i odgovornom za ubojstvo novinara, za očekivati je da sedma sila neće biti nešto blagonaklona prema tom sponzorstvu.

No i Saudijskoj Arabiji susjedni i suprotstavljeni Katar izaziva određene kontraverze po pitanju ljudskih prava, pa je ta država već dugi niz godina istinski partner Dorni, a povezanost je i utoliko čvršća što plaćaju i dodatnu svotu novca kako bi baš na stazi Losail počela sezona. Kad smo već kod toga, Saudijska Arabija je nedavno izrazila želju da udomi MotoGP utrku, ali navodno je uvjet da iz kalendara ispadne Katar, na što Dorna teško da može pristati.

Rossi i Marini Portimao21

Maknemo li sad kontroverzni izvor financiranja na stranu, vijest o tome da Valentino Rossi osniva MotoGP momčad zapravo i nije vijest. Već je ove sezone preuzeo polovicu MotoGP momčadi Avintia, i to onaj dio garaže u kojem je smješten njegov polubrat Luca Marini. Od iduće godine bi trebao preuzeti cijelu momčad koja bi se, tvrdi Saudijci, trebala zvati ARAMCO Racing Team VR46. S time da već i ove godine na motociklu Luce Marinije i motociklima Rossijeve Moto2 momčadi postoji mali sponzorski logo KSA New Cities, koji je dio te saudijske priče.

Logičan slijed događaja je da tim VR46zajedno s preuzimanjem momčadi Avintia preuzme i ugovor s Ducatijem, ali pitanje dobavljača motocikala je još uvijek otvoreno. Tu još samo teoretski postoji mogućnost i za eventualni dogovor s Yamahom, koja još nije objavila najavljeno produživanje ugovora s momčadi Petronas. S druge strane, zna se da bi Aprilia rado imala satelitsku momčad, a najmanje vjerojatna opcija je ulazak u suradnju sa Suzukijem, koji još ni ne zna želi li 2022. imati satelitsku momčad ili ne.

U svakom slučaju, više sočnih detalja ćemo doznati u idućih nekoliko dana ili najviše nekoliko tjedana.

Marini Portimao 21

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp