Motosport

MotoGP: Marquez se vratio pobjedom!  

 DSC3964

Utrka u Sachsenringu nije bila najuzbudljivija u skorije vrijeme, ali vjerojatno će se dugo pamtiti, kao točka povratka Marca Marqueza.

Na dan utrke za VN Njemačke prošlo je već 581 dana od posljednje pobjede Marca Marqueza. Njemu se to vjerojatno činilo kao cijela vječnost, a možda i malo duže od toga. Nakon nepotpunog oporavka od teške ozlijede ruke, te neuvjerljivog povratka na staze, sa četiri pada u prethodne tri utrke, Marc Marquez je s velikim očekivanjima, i pod još ogromnim pritiskom, došao u Sachsenring, stazu na kojoj je dotad nanizao 10 uzastopnih pobjeda. Nije to bilo „biti ili ne biti“, ali eventualni poraz bi ga dodatno bacio u očaj, baš kao što bi pobjeda baš na toj stazi bila vrijedna izravne nominacije za povratnika godine, ne samo u motosportu, nego u sportu općenito.

DSC329656

Za razliku od prethodnih godina, Marc Marquez ovaj put nije osvojio „pole position“, ali se i s pete startne pozicije katapultirao do prvog zavoja, smjestivši se odmah iza Aleixa Espargaroa, koji je Apriliju prvi put u MotoGP eri doveo u prvi startni red, a onda i poveo u utrci. Na kraju prvog kruga se Marquez probija u vodstvo, no nije uspijevao pobjeći tako dugo dok nije počela kratkotrajna kišica. Staza je zbog toga nekoliko krugova bila relativno klizava, a Marquez je odlučio iskoristiti baš te zahtjevne uvjete da još malo doda gas. I nije bio jedini, jer isto je razmišljao i Oliviera s KTM-om, koji se ubrzo probio na drugu poziciju, s nekih 2 sekunde zaostatka.

DSC3979

U jednom trenutku se Oliviera približio Marquezu na manje od sekunde, no više od toga nije mogao. Marc Marquez je tako došao do 11 uzastopne pobjede u Sachsenringu, osme za upravljačem MotoGP motocikla, te tako najbolji mogući način povratio dobar dio svog narušenog autoriteta. Oliviera pak je nastavio sjajan niz, koji u posljednje tri utrke uključuje jednu pobjedu i dva druga mjesta, a da su u KTM-u, nakon problematičnog starta sezone, uspjeli vrhunski posložiti RC16 potvrđuje i to što je Binder završio kao četvrti.

Na najnižoj stepenici pobjedničkog podija je bio Quartararo s tvorničkom Yamahom, te je tako malo povećao bodovnu zalihu u odnosu na trojicu vozača Ducatija koji ga slijede u ukupnom poretku. Najbolji među njima je na kraju bio Bagnaia, koji je u zadnjem krugu, u borbi za peto mjesto prošao timskog kolegu Millera, dok je Zarco završio kao 8. Između njih se, na sedmo mjesto, uglavio spomenuti Aleix Espargaro s Aprilijom, dok je aktualni svjetski prvak Mir bio tek 9. No što onda reći za Morbidellija i Vinalesa, koji su utrku završili na dva posljednja mjesta.

DSC34944

Trenutni poredak (nakon 8 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 131
2. J. Zarco – Ducati - 109
3. J. Miller – Ducati – 100
4. F. Bagnaia – Ducati – 99
5. J. Mir – Suzuki - 85

Moto2 utrka je bila neizvjesna samo prvih nekoliko krugova, dok se senzacionalni rookie Raul Fernandez uspijevao držati svog timskog kolege Remyja Gardnera. No, nametnuti ritam je očito bio malo prebrz za Španjolca, pa je utrku završio padom u 5. krugu. U tom trenutku je Gardner već pobjegao pet sekundi Aronu Canetu i tako relativno lako došao do treće uzastopne pobjede. Canet se do kraja utrke zadržao na drugoj poziciji, dok je treći ciljem prošao Bezzecchi, koji je tako smanjio bodovni zaostatak za Fernandezom, ali je istovremeno dodatno povećao minus u odnosu na ukupno vodećeg Gardnera.

Remy Gardner Moto2 2021 Germany

Trenutni poredak (nakon 8 utrka)
1. R. Gardner – Kalex – 164
2. R. Fernandez – Kalex – 128
3. M. Bezzecchi – Kalex – 117
4. S. Lowes – Kalex – 86
5. F. Di Giannantonio – 73

Utrka klase Moto3 je bila možda malo manje kaotična nego inače, no svejedno je čak 9 vozača prošlo ciljem unutar 9 desetinki sekunde. Ovaj put se u posljednjem krugu najbolje snašao rookie Acosta s KTM-om, koji je tako došao do svoje već četvrte pobjede u 8 utrka, te je njegovo vodstvo u ukupnom poretku ponovo poraslo na više od 50 bodova u odnosu na Garciu, koji je s GasGas motociklom prošao ciljem kao sedmi, s pola sekunde zaostatka. Ugodno je iznenadio Japanac Toba prošavši ciljem drugi, malo ispred Talijana Foggia, koji je u dosadašnjem dijelu sezone skupio jedno prvo, jedno drugo i sad jedno treće mjesto, a da u ostalih pet utrka nije osvojio ni boda.

Pedro Acosta Moto3 2021 Germany

Trenutni poredak (nakon 8 utrka)
1. P. Acosta – KTM - 145
2. S. Garcia – GasGas – 90
3. J. Masia – KTM – 72
4. N. Antonelli – KTM - 65
5. R. Fenati – Husqvarna – 64

Iduće utrke su na rasporedu već ovog vikenda, i to u kultnom Assenu. Biti će to ujedno i posljednja utrka prije dugačke ljetne stanke, koja će potrajati skroz do 8. kolovoza.

 DSC4937

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp