Motosport

HRC preuzima i razvoj F1 agregata za 2022.

 DS00450

Dosad su u HRC-u bili zaduženi samo za motocikle, a iduće godine će pružati tehničku podršku i momčadima Formule 1.

Honda je prije godinu dana iznenada objavila da se na kraju 2021., kao dobavljač pogonskih agregata, povlači iz Formule 1. Kako to obično biva, čim su najavili prekid suradnje s momčadima Red Bull i AlphaTauri, stvari su krenule nabolje, pa tako Max Verstappen s Red Bull Racing Hondom u ovom trenutku kasni samo 2 boda za Lewisom Hamiltonom u borbi za naslov prvaka. Da su u Hondi sam malo pričekali s tom odlukom o povlačenju, vjerojatno je ne bi ni donijeli, ali…

Red Bull je kao konstruktor bolida odmah najavio da bi oni željeli preuzeti daljnji razvoj Hondine pogonske jedinice, a nakon godinu dana pregovora ta je suradnja sada dogovorena. Pritom Red Bull preuzima i Honda Racing Development UK iz Milton Keynesa, gdje su se dosad pripremali F1 agregati, no kako bi tranzicija što bezbolnije prošla, Honda se obvezala da će iz Japana pružati podršku Red Bullu, kao i njihovoj satelitskoj momčadi AlphaTauri. A da bi to bilo moguće, sve će što se tiče Hondinog dijela suradnje potpasti pod HRC (Honda Racing Corparation), koji se dosad bavio samo razvojem natjecateljskih motocikala, a ponajprije onih za MotoGP.

8351006133

Iz Honde poručuju da će time „učinkovito integrirati“ tehnologije i iskustva koja su dosad stekli kroz utrkivanje na dva i četiri kotača. Ipak, to pružanje podrške od strane HRC-a vrijedi samo za 2022. godine, jer bi od 2023. Red Bull trebao u potpunosti preuzeti i razvoj agregata, sve do 2026. kad na scenu stupaju nova pravila Formule 1.

Može li Hondin MotoGP motocikl profitirati od transfera F1 tehnologije u HRC? Iako su MotoGP pogonski agregati nevjerojatno sofisticirano čudo tehnike, Formula 1 je uvijek tehnološki još naprednija, već i zbog same količine novca koja se slijeva u taj motosport. Dakle, sigurno bi se tu moglo naučiti, čak i ako se dosad pokušaj izravnog pretakanja F1 tehnologije u MotoGP motocikle nije pokazao uspješnim.

MotoGp 2004 McWilliams 01

Tako je Cosworth, na bazi F1 agregata, za Apriliju razvio trocilindrični agregat za RS3 Cube, njihov prvi MotoGP motocikl s početka ovog milenija, a koji se pokazao pretjerano brutalnim (gornja fotografija). Još je manje uspješan bio projekt Ilmora, dok je BMW brzo prekinuo razvoj MotoGP motocikla s derivatom F1 agregata zbog toga jer bi nakon dodavanja gasa na izlasku iz zavoja testni vozači završavali u niskoj orbiti.

Zbog male kontaktne površine između stražnje gume i asfalta, kod MotoGP motocikala se teži tome da se snaga postupno (i kod prvog dodira gasa nježno) oslobađa na putu do brutalnosti koje nude visoki brojevi okretaja, dok se kod bolida Formule 1, koji imaju dvije široke stražnje gume, traži eksplozivno razvijanje snage u svakom trenutku i na svaki dodir gasa. Dakle, filozofija je sasvim drugačija i gore nabrojani slučajevi govore da amputiranje nekoliko cilindara agregata Formule 1 za ugradnju u MotoGP motocikl ne dolazi u obzir. Uostalom, i komplicirana MotoGP pravila priječe transfer nekih naprednih tehničkih rješenja iz Formule 1, ali zato bi neke fine trikove Honda i HRC mogli iskoristiti u godinama koji dolaze.

rd15 austin marc 2021 21 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp