Motosport

Kako je rookie-veteran Aegerter postao svjetski prvak?

Aegerter WSS600 1

Nastavlja se niz po kojem prvo moraš propasti u Moto2 prvenstvu da bi postao svjetski prvak klase Supersport 600. I to već u rookie sezoni.

2018. godine Nijemac Sandro Cortese, 2019. Švicarac Randy Krummenacher, 2020. Talijan Andrea Locatelli, i sad, 2021. godine, još jedan Švicarac Dominique Aegerter. Što im je zajedničko? Svi oni su ostali bez posla u klasi u Moto2, pa onda postali svjetski prvaci u klasi Supersport 600. I svi su oni, s izuzetkom Krummenachera, to učinili već u svojoj rookie sezoni.

Aegerter WSS600 2

Da stvar bude zanimljivija, nitko od njih nije bio zvijezda u Moto2. U redu, Cortese je barem bio Moto3 prvak 2012. godine, ali Krummenacher je došao do samo jednog podija u svojih devet GP sezona, dok je Locatelli bio gotovo neprimjetan u klasi Moto2, da bi sad držao 5. mjesto u ukupnom poretku Superbikea.

Zapravo, u klasi Moto2 je najuspješniji među njima bio upravo Aegerter, koji je dva puta je i pobijedio, s time da su mu jednu od tih pobjeda oduzeli nakon tehničkog pregleda motocikla. 2013. i 2014. je čak i završio kao peti ukupnom poretku, ali nikad nije bio ni blizu borbe za naslov Moto2 prvaka. A sad mu je to u klasi Supersport 600 uspjelo iz prvog pokušaja, kao rookie-veteranu koji je nedavno ušao u 32. godinu života.

Aegerter WSS600 3

I bila je to nevjerojatna rookie sezona Aegertera, koji je u momčad Ten Kate i Supersport 600 ušao gotovo u posljednji tren. Istina, Odendaal je pobijedio na prve tri utrke, ali Aegerter je pobijedio na idućih šest i tu je već prelomio stvari u svoju korist. Pa ako mu je Gonzales i pomogao kad je prošlog vikenda na drugoj utrci u Argentini srušio Odendaala, ionako je bilo samo pitanje trenutka kad će Švicarac, sa svojih 10 pobjeda, potvrditi osvajanje naslova prvaka.

Ovako mu je to uspjelo dvije utrke prije kraja sezone, i to usprkos tome što je ove jeseni morao propustiti obje utrke u Barceloni, jer se taj vikend u Misanu borio za naslov MotoE prvaka u Misanu. Tamo je na kraju postao viceprvak, s time da je na nekoliko minuta čak bio i prvak, ali onda su mu dodijelili 38 sekundi kazne jer je u posljednjem krugu srušio Torresa. Nakon te sudačke intervencije je baš taj isti Torres obranio naslov, a mogli su odlučiti i suprotno.

Aegerter WSS600 4

Tko će iduće godine biti Supersport prvak? Pričekajmo prvo da saznamo tko će sve dobiti otkaz u klasi Moto2.

TRENUTNI POREDAK:
1. D. Aegerter – Yamaha – 381
2. S. Odendaal – Yamaha – 313
3. M. Gonzalez – Yamaha – 275
4. J. Cluzel – Yamaha – 241
5. P. Oettl – Kawasaki - 241

 Aegerter WSS600 5

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp