Motosport

Preminuo je Reinhold Roth

Reinhold Roth 800x600

Dvostruki viceprvak klase 250 je 1990. imao strašan sudar na Grobniku, od kojeg se nikad nije oporavio.

Iako je 1984. vozio cijelu sezonu u kraljevskoj klasi 500, Nijemac Reinhold Roth je slavu stekao kao vozač u klasi 250. Tu je s Hondom bio svjetski viceprvak 1987. godine, kad je i došao do svoje prve pobjede u Le Mansu, a viceprvak je i 1989. kad je pobijedio u Assenu i na Brnu. Navodno se na kraju 1990. trebao povući iz utrkivanja, ali je njegova karijera naprasno prekinuta već na 6. utrci te sezone u Grobniku.

Pred sam kraj utrke je počela padati kiša, a vodeća skupina, u kojoj je bio i Roth, je na izlasku iz „rupe“ za cijeli krug obilazila Darrena Milnera, koji je vozio presporo, praktično se „vukao“ po stazi. Roth ga zbog vozača ispred sebe nije vidio, te se pri nekih 170 km/h direktno zaletio u njega. Bio je to stravičan sudar, nakon kojeg je Reinhold Roth dugo bio u komi, te mu je, zbog teških ozljeda mozga, bila oduzeta jedna strana tijela. Otad je tražio stalnu njegu, a od komplikacija izazvanih svojim zdravstvenim stanjem je preminuo prošlog tjedna, u 69. godini života.

Inače, Milner se nije ni kvalificirao za tu utrku, ali se u subotu ozlijedio Wilco Zeelenberg i tako je Australac dobio svoje mjesto na startnoj rešetki.

fbmp ytmp imp