Motosport

Paul Smart stradao u prometnoj nesreći

1972 Imola 200 Paul Smart

Slavni trkač Paul Smart preminuo je 27. listopada, u 78. godini života, nakon što se motociklom sudario s automobilom.

Britanac Paul Smart vozio je utrke u raznoraznim klasama i prvenstvima, uključujući i TT Isle of Man i američko prvenstvo, a početkom 70-ih je skupio i sedam podija u svjetskom GP prvenstvu. Ipak, njegovo se ime upisalo u povijest kad je 1972. godine pobijedio na utrci Imola 200, za upravljačem tvornički modificiranog Ducatija GT 750. Bila je to prijelomna pobjeda za Ducati, koji je tada tek krenuo s razvojem V2 motocikala i povratkom utrkivanju.

1 Spaggiari stringe la mano a Smart

Iako je bio dio tvorničke ekipe, Paul Smart nije bio jedan od favorita te utrke, na kojoj su nastupala i takva imena kao što su Phil Read, Walter Villa i njegovo visočanstvo Giacomo Agostini na MV Agusti s kojom je tad dominirao GP prvenstvom. No, Smart je već u četvrtom krugu prošao kraj Agostinija te se nakon toga borio za pobjedu s timskim kolegom Brunom Spaggiariem. U posljednjem krugu Spaggiari je ostao bez goriva, a Smart upisao pobjedu, koja ga na Ducatijevom panteonu smješta odmah negdje do Mike Hailwooda. To su potvrdili i time što su 2006. godine izbacili ekskluzivni retro model Paul Smart 1000 LE.

Paul Smart 1000

Natjecateljsku karijeru je završio 1978. godine, a iako je kasnije postao i profesionalni skiper, Paul Smart je ostao tijesno vezan uz motocikle, i poslovno i obiteljski. Konačno, njegova supruga Maggie je sestra Barryja Sheena, dok je sin Scott također nastupao u svjetskom prvenstvu, i to u klasi 500, te pobjeđivao u britanskom Superbikeu, a trenutno je tehnički direktor svjetskog Superbike prvenstva.

Paul Smart 

 

fbmp ytmp imp