Motosport

Quartararo: Od izgubljenog slučaja do MotoGP prvaka

 TIN3180

Iako je od samog početka trebao biti “francuski Rossi”, tek je dolaskom u MotoGP klasu potvrdio svoj talent i postao prvim francuskim prvakom u kraljevskoj klasi.

U nastavku vam prenosimo tekst Monster Energyja o trnovitom i uzbudljivom putu Fabia Qaurtaroroa od debitanta u klasi Moto3 od kojeg se previše očekivalo, do svjetskog MotoGP prvaka.

 

Od 'kandidata za naslov' kada je 2015. debitirao u Moto 3 klasi, do MotoGP svjetskog prvaka za 2021., u svojoj prvoj godini s MotoGP timom Monster Energy Yamaha: Fabio Quartararo je nevjerojatan talent s inspirativnom pričom o uspjehu.

 A1X9483 2

Već u prvoj godini u Monster Energy Yamaha MotoGP Teamu, Fabio Quartararo je pokazao nevjerojatnu brzinu, zrelost i herojsku upornost kako bi osigurao naslov Svjetskog MotoGP prvaka. Pozivamo vas da se osvrnete s nama na El Diablovo putovanje do vrha Grand Prix utrka.

Quartararo je bio vrlo cijenjeno ime već na početku svoje Grand Prix karijere. U Moto3 klasu ušao je 2015. sa samo 15 godina, a budući da je 2013. i 2014. bio prvak u juniorskom FIM CEV Moto3 prvenstvu, Francuza su od samog početka smatrali prijetnjom. Impresionirao je od samog početka i već je stajao na pobjedničkom postolju u svojoj drugoj utrci, na Circuit of The Americas. Ponovio je taj podvig u Assenu nakon što je osvojio „pole position“ u Jerezu i Le Mansu. Nažalost, ozljeda gležnja u kasnije u sezoni zaustavila je njegov napredak, ali je ipak završio kao deseti ukupnom poretku.

Quartararo 7

2016. godine je zauzeo trinaesto mjesto s Leopard Racing Timom u Moto3 klasi, a taj je plasman ponovio 2017. godine s momčadi Paginas Amarillas HP40 u Moto2 prvenstvu, ponovno bez postolja. Međutim, to je bilo dovoljno da se preseli u tim Speed Up Racing za svoju sljedeću sezonu.

Te je 2018. godine napravio je velike korake u Moto2 prvenstvu i šire. Uzeo je svoju prvi „pole“ u srednjoj kategorije, a onda i pobijedio u Barceloni. Nakon toga je osvojio i drugo mjesto u Assenu te na kraju zauzeo plasman među 10 najboljih u konačnom poretku. A u kolovozu 2018. je objavljeno da će se Quartararo 2019. godine pridružiti Francu Morbidelliju u novoosnovanom satelitskom timu, Petronas Yamaha SRT. Veliki izazov – ali Francuz je bio spreman za to.

Quartararo 4

Ono što je uslijedilo u 2019. godini nije bilo ništa manje od izvanrednog. El Diablo je želio pokazati onima koji su sumnjali u njega za što je stvarno sposoban. Ušutkao je sve oni koji su sumnjali u njega s nevjerojatnih sedam postolja i šest pole positiona. Također je završio sezonu kao rookie godine, pobjednik u konkurenciji vozača nezavisnih momčadi te bio peti u ukupnom poretku MotoGP prvenstva.

Ipak, nije mu uspjelo ostvariti i prvu pobjedu, pa mu to postaje ključna meta za 2020. godinu. Unatoč promjenama kalendara zbog globalne pandemije Covida-19, nije morao dugo čekati. Quartararo je dominirao u Jerezu u srpnju, te je otvorio prvenstvo dvostrukom pobjedom. U Barceloni je ostvario treću pobjedu, ali nije uspio tu formu nastaviti do kraja sezone. Ipak, u ukupno 14 MotoGP utrka, osigurao je devet startova iz prvog redu, od čega četiri s prva startne pozicije. Bilo je jasno da francusko čudo od djeteta ima brzinu, pa je nakon toga trebao samo raditi na konstantnosti kako bi došao do svoje prve titule.

Quartararo 14


U 2021. godini Quartararo je ispunio svoja dva sna u jednoj sezoni: slijedeći stope svog idola Valentina Rossija, pridružio se tvorničkom MotoGP Monster Energy Yamaha timu i postao svjetski MotoGP prvak. I izgledalo je kao da je to napravio od šale.

Posljednje riječi idu prvaku: "Još uvijek ne mogu vjerovati! Ne mogu ni govoriti... Osjećaj je nevjerojatan. Možda ću kasnije moći više pričati. Upravo sada, živim svoj san! Dobar je osjećaj imati i obitelj sa sobom.

 A1X2209 2

"Naravno da ovo nije bio način na koji sam želio da Peccov vikend završi, ali sretan sam što je dobro. Sada smo svjetski prvaci. Nemam riječi i nemam više tekućine u tijelu da plačem. Osjećaj je tako dobar, ali ne mogu ni opisati što sada osjećam. Biti na postolju s velikim dijelom svoje obitelji i obitelji iz MotoGP-a - nemam riječi.

"MotoGP prvenstvo postoji već dugi niz godina i biti prvi Francuz koji je došao do titule je nevjerojatno. Također sam sretan zbog Yamahe. Od 2015. godine nisu osvojili naslov, a danas smo ga opet osvojili. To je nevjerojatan osjećaj!"

  DSC4466

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com