Motosport

Preminuo je Fausto Gresini

FaustiGresini800 600

Dvostruki svjetski prvak i vlasnik MotoGP momčadi izgubio je dvomjesečnu borbu s koronavirusom.

U bolnici je završio 27. prosinca prošle godine, a ubrzo potom je stavljen na respirator, u induciranoj komi. Iako mu se prije koji tjedan zdravlje poboljšalo, te je mogao komunicirati sa svojom obitelji, prošli tjedan je došlo do iznenadnog pogoršanja stanja, te će tako, nažalost, ostati zabilježeno da je Fausto Gresini, dvostruki svjetski prvak i vlasnik momčadi Gresini, umro 23. veljače 2021. godine, samo nekoliko dana nakon što je napunio 60 godina.

Fausto Gresini je 1983. godine debitirao u svjetskom prvenstvu, a već je 1985. bio svjetski prvak klase 125 za upravljačem motocikla Garelli. Dvije godine kasnije, na motociklu iste marke, Talijan ponovo postaje prvak, između čega je ugurao i jedan naslov viceprvaka, a kao drugi je prvenstvo završio i 1991. i 1992. godine, za upravljačem Honde. Kacigu je objesio o klin 1994. godine, s 21 pobjedom i 47 podija, sve odreda u klasi 125.

Fausto Gresini 125

U svjetsko prvenstvo se vratio 1997. godine, sad kao vlasnik momčadi Gresini, i već u toj prvoj sezoni mu Alex Barros donosi podije u klasi 500. Ubrzo ulazi i u klasu 250, prvo sa Capirossijem, a onda i sa Daijirom Katom, koji za njegovu momčad 2001. osvaja i naslov svjetskog prvaka. Elias je 2010. godine u bojama momčadi Gresini osvojio naslov u klasi Moto2, Jorge Martin je 2018. šampion klase Moto3, a 2019. je Matteo Ferrari postao prvak u prvoj sezoni MotoE svjetskog kupa.

U klasi MotoGP se tim Gresini borio za naslove prvaka s vozačima kalibra Gibernau i Melandri, no uz obilje slavlja u toj je momčadi bilo je i previše tragedija. Spomenuti Daijiro Kato je, kao možda i najveći japanski talent svih vremena, smrtno stradao u MotoGP utrci u Suzuki 2003. godine, a onda je 2011. godine u Sepangu poginuo i Marco Simoncelli.

Gresini i Katoh

Nakon godina suradnje s Hondom, Fausto Gresini je 2015. godine udružio snage s Aprilijom, koja se vraćala u MotoGP prvenstvo. Paralelno s time, Gresini ima i uspješne Moto2 i Moto3 momčadi, koje su prošli tjedan predstavljene u novim bojama za 2021.

Ostaje za vidjeti što će nakon odlaska Fausta Gresinija biti s njegovom momčadi, koja je ionako na prekretnici, jer krajem 2021. istječe ugovor s Aprilijom, koja će osnovati vlastiti MotoGP tim. Spominjala se mogućnost da i nakon toga nastave s Aprilijom, kao satelitska momčad, ali i da postanu satelitska momčad Suzukija. No, sve to je sad najmanje važno jer prvo svi oni koji su živjeli i radili s Faustom Gresinijem, ili ga samo poznavali, trebaju prežaliti njegov prerani odlazak.

06 aprilia motogp19

 

fbmp ytmp imp