Motosport

Yamaha i Quartararo kreću u obranu titule

 

16 Fabio Quartararo

Iako branitelj naslova u novu sezonu ulazi kao jedan od glavnih favorita, Quartararo je lagano zabrinut uoči prve utrke. A sve više se priča i o njegovom mogućem transferu za 2023.

Svi će se oni složiti da je novi M1 vjerojatno još bolji od prošlogodišnjeg pobjedničkog motocikla, ali i Quartararo i Morbidelli se boje da je Yamaha možda odradila manji iskorak od konkurencije, posebno po pitanju snage agregata i maksimalne brzine. Inženjeri Yamahe i inače ne vole dramatično mijenjati M1, a ove zime su vjerojatno bili još oprezniji, ne želeći pokvariti pobjedničku formulu.

10 2022 YZR M1 21

Svejedno, Quartararo je na nedavnim testiranjima na novoj stazi Madalika imao možda i najbolji tempo za utrku, a u prilog mu ide i to što se prva utrka vozi u Kataru, stazi koja tradicionalno odgovara Yamahi M1. Dakle, u obranu naslova bi lako mogao krenuti na najbolji način.

 A9X7330

Fabio Quartararo: “Zimska pauza je bila poprilično duga, ali da budem iskren, osjećaj je kao da sam cijelo vrijeme bio zauzet. Bilo je mnogo događaja na kojima sam trebao prisustvovati, a naravno da se trening nastavio normalno, tako da je sve u svemu bilo prilično burno, ali na dobar način. Uzbuđen sam što ću započeti novu sezonu. Osvojili smo titulu prošle godine što je super. Nitko mi to ne može oduzeti, ali već prvog dana nove sezone ništa od toga više nije važno. Prošlogodišnje osvajanje titule je sada iza nas, moramo se usredotočiti na ovogodišnje prvenstvo.”

20 Fabio Quartararo LG78106

Pritom Quartararo tvrdi da ga brine to što ima osjećaj da je već na testiranjima došao do krajnjih mogućnosti motocikla, te da ne vidi mogućnosti nekog daljnjeg napretka. No, Quartararo je još od trenutka kad je osvojio naslov dosta kritičan prema performansama Yamahe, te odonda tvrdi da je spreman promijeniti momčad ako se M1 na startu ove sezone ne pokaže dovoljno konkurentnim. Pritom nije tajna da je u pregovorima s drugim tvorničkim momčadima, ali samo on zna da li je tu više riječ o taktičkom potezu, kako bi od Yamahe dobio što bolji novi ugovor, ili doista ozbiljno razmišlja o uvijek riskantnom potezu mijenjanja motocikla.

05 2022 YZR M1 20 21

Njegov timski kolega Franco Morbidelli nema takve brige. On je još prošle godine produžio ugovor s Yamahom do kraja 2023. godine i sad se nada da bi mogao nastaviti tamo gdje je stao još 2020. godine, kad je s Petronas Yamahom završio kao viceprvak. Usred prošle sezone je prebačen u tvorničku momčad Yamahe, kao zamjena za Vinalesa, ali tu 2021. mu je obilježila ozljeda koljena i dugotrajni oporavak od operacije.

16 Franco Morbidelli

Franco Morbidelli: "Prošle godine se sve svodilo na pokazivanje mentalne snage dok sam radio na poboljšanju svoje fizičke snage. Nije se bilo lako vratiti nakon operacije koljena, ali posao koji sam odradio prošle godine bit će mi koristan na početku ove sezone. Uvijek sam imao dobar osjećaj na Yamahi, ali ova M1 ide tako glatko. "

Quartararo je testiranja u Mandaliki završio s drugim najbržim vremenom, dok je Morbidelli bio za tri desetinke sporiji i kao takav peti najbrži.

08 Quartararo Morbidelli

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp