Motosport

MotoGP kalendar za 2023: Dodana i Indija!

Buddh najava

Aragon je ispao iz kalendara, ali zato bi se MotoGP utrke trebale voziti u Kazahstanu i Indiji.

Tek nekoliko dana nakon što je objavljeno da će se iduće godine voziti utrka u Kazahstanu, stigao je i provizorni kalendar na kojeg je uvrštena i utrka u Indiji. To je pomalo neočekivano s obzirom da se činilo kako su pregovori tek počeli, no osim što su Indijci to očito spremni masno platiti, dogovor je vjerojatno olakšalo i to što Buddh staza već postoji i na njoj su se prije desetak godina vozile utrke Formule 1, tako da tu ne bi trebalo biti većih infrastrukturnih problema. No treba još provjeriti da li je staza i dovoljno sigurna za MotoGP vozače.

MotoGp kalendar 2023 provizorni 2

Broj najavljenih utrka svejedno nije narastao na maksimalnih 22 jer je iz kalendara za 2023. ispao Aragon, ali ne bi nas čudilo da se ta španjolska staza, zapravo, drži u rezervi, u slučaju da propadne gaža u Kazahstanu ili Indiji. Cijeli kalendar je utoliko neobičniji što je zbog rekonstrukcije zgrada oko staze Losail utrka za VN Katara premještena pred kraj kalendara, tako da će sezona započeti u Portugalu 26. ožujka.

Nakon toga uobičajeni skok do Argentine i SAD-a, pa klasične europske postaje Jerez, Le Mans i Mugello, ali bez utrke u Barceloni, koja je premještena za početak rujna. Nakon Mugella su na rasporedu Sachsenring i Assen, pa bi se onda 9. srpnja trebala odvoziti ta premijerna utrka u Kazahstanu. Nakon mjesec dana odmora, u kolovozu će se voziti utrke u Silverstoneu i Austriji, a početkom rujna u spomenutoj Barceloni i onda u Misanu, na kraju europske turneje.

default

U drugoj polovici rujna se još voze uzastopne utrke u Indiji i Japanu, nakon čega je jedan vikend slobodan, pa tri uzastopne listopadske utrke u Indoneziji, Australiji i Tajlandu. Nakon toga imaju jedan vikend slobodno, pa opet uzastopne utrke u Maleziji i Kataru, prije uobičajenog završetka u Valenciji, s time da će se zbog gužve u kalendaru ta utrka održati još kasnije nego je uobičajeno, odnosno samo mjesec dana prije Božića, što znači da će biti hladno, uz kratke i lako moguće kišovite dane. Uglavnom, završnica sezone će biti nikad napornija s čak 8 utrka diljem svijeta razbacanih utrka od kraja rujna do kraja studenog. Ako se svi planovi ostvare, vozit će se 21 utrka, što bi bio novi rekord.

MotoGp kalendar 2023 provizorni

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp