Motosport

Akrapovič slavi 20 godina u MotoGP-u

MotoGp 2004 Byrne 01

Otkad je MotoGP klase, Akrapovič je u njoj, a i ove godine će motocikl s njihovim ispušnim sustavom osvojiti naslov prvaka.

Na prijelazu u novi milenij su u Superbike prvenstvu stekli i iskustvo i renome, pa ne čudi da su 2002. godine, pri prelasku kraljevske klase iz dvotaktne formule 500 u četverotaktnu formulu MotoGP, bili traženo ime. Prvo su u 2002. ušli u MotoGP s Aprilijom, a onda i s Kawasakijem, prije nego su uslijedili i svi ostali. Samo Honda nije službeno imala njihov znak, ali i za njih je neko vrijeme Akrapovič razvijao ispušne sustave, na kojima su ponekad bile i naljepnice od konkurenata, koji su bili sponzori momčadi. To znači da su u Ivančnoj Gorici razvijali sustave za MotoGP motocikle s tri i četiri redna cilindra, kao i za V4 i V5 agregate.

Slavko Alojz Trstenjak

Iako odnedavno više ne surađuju s Aprilijom, i ove sezone motocikli Ducatija, Yamahe, KTM-a i Suzukija imaju Akrapovič ispušne sustave od titana, što čini tri četvrtine startne rešetke. Pod vodstvom Slavka Trstenjaka, za te MotoGP marke svake godine zasebno razvijaju specifični ispušni sustav, uz nekoliko većih te do 30 manjih modifikacija tijekom sezone. U posljednje vrijeme veliku pažnju posvećuju razvoju ventila u ispuhu, kako bi se bolje reguliralo kočenje motorom, koje je itekako važno u MotoGP-u.

yzr m1 return 202046 valentino rossi ita lg5 5100.gallery full top fullscreen.gallery full top md

Zbog dominacije Marca Marqueza na Hondi, u periodu od 2013. do 2019. je Akrapovič skupio samo jednu titulu svjetskog prvaka, kad je 2015. do titule došao Jorge Lorenzo. Zato će sad imati tri titule u nizu, s Mirom kao prvakom iz 2020., Quartararoom iz 2021. i sad s Bagnaiom ili Quartararom u 2022., ovisno o tome kako se raspletu stvari na završnoj utrci u Valenciji. Pet minutni video u kojem GP pobjednik Simon Crafar priča o 20 godina Akrapoviča u MotoGP prvenstvu pogledajte OVDJE.

 2022 factory bikes Akrapovic

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp