Motosport

Bautista je Superbike prvak!

 AP16779 UC460071 High

Dosadašnji prvak Razgatlioglu je slavio na sve tri utrke u Indoneziji, ali to je bilo samo odgađanje neumitnog.

Ducati je MotoGP titulu čekao od 2007. i Stonera, a Superbike titulu od 2011. i Chece. A sad su do obje došli u razmaku od samo tjedan dana. Iako bi to bilo pretjerano pojednostavljenje, jer je put do toga zapravo trajao cijelu sezonu, s time da su i Bagnaia i Bautista ono najbolje od sebe dali u drugom dijelu ovogodišnjeg kalendara.

Mandalika AP22156 UC459907 High

Alvaro Bautista je u Indoneziju, na pretposljednju stanicu prvenstva, došao s itekako realnim izgledima da potvrdi osvajanje vozačke titule. No Toprak Razgatlioglu mu je odlučio odgoditi to zadovoljstvo. Vozač Yamahe pobijedio je na subotnjoj utrci, kad je Bautista bio drugi, pa onda i na nedjeljnoj Superpole utrci, u kojoj je Bautista bio četvrti. Turčin je pobijedio i u glavnoj nedjeljnoj utrci, no ni „hat-trick“ nije bio dovoljan. Bautisti je trebao samo podij za potvrdu naslova, a Španjolac je učinio i više od toga. Prošao je ciljem kao drugi, između Razgatlioglua i Reae.

R11 Mandalika WorldSBK 2022 Sunday Razgatloglu R3JM5780

U završnici sezone je Scott Redding digao dosta prašine oko toga da je Bautista u nepoštenoj prednosti zbog toga jer je malen i lagan, pa onda i prebrz na ravnicama s ionako snažnim Ducatijem. Ali onaj tko gubi ima pravo da se ljuti. Utrkuješ se s onim što imaš i s onim što znaš, a Bagnaia i Bautista su učinili upravo to. S time da ovo nije samo prva titula za Panigale s V4 agregatom, nego i za Panigale uopće, jer je Carlos Checa do svoje titule došao još za upravljačem modela 1098 R. Sad je još, baš kao i u MotoGP-u, Ducatiju preostalo da dođe do trostruke krune i u Superbikeu prvenstvu, s time da je to potvrđivanje konstruktorskog i momčadskog naslova samo puka formalnost ostavljena za završne utrke u Phillip Islandu. Tamo se vozi već idućeg vikenda.

TRENUTNI POREDAK:
1. A. Bautista – Ducati – 553 boda
2. T. Razgatlioglu – Yamaha – 487
3. J. Rea – Kawasaki – 450
4. M. R. Rinaldi – Ducati – 279
5. A. Locatelli – Yamaha - 245

 alvaro bautista celebrating the world title

fbmp ytmp imp