Motosport

MotoGP: Tko je najviše padao u 2022?

Zarco Pirro Misano

Na vrhu popisa su dva rookie vozača, no zapravo je Marc Marquez u prosjeku padao najčešće i najbrutalnije.

Nimalo iznenađujuće s obzirom da je kao dotad tek osrednji Moto3 vozač bačen izravno u MotoGP žrvanj, rookie Darryn Binder je tijekom cijele sezone s RNF Yamahom skupio samo 12 bodova, ali i čak 27 padova, daleko najviše od svih. Napadao se i Marco Bezzecchi, koji je 23 puta „krstio“ Ducati momčadi VR46, ali on je ujedno bio i uvjerljivo najbolji rookie, skupivši 111 bodova.

Darryn binderpad

No čini se da je najteže bilo vozačima Honde RC 213V, koja je ove sezone važila za neuokrotivi motocikl. Pol Espargaro i Alex Marquez su jedva dočekali kraj sezone i kraj angažmana s Hondom, nakon što su obojica pala 21 put, u prosjeku barem jednom po vikendu. A iako Marc Marquez sa zabilježenih 18 padova dijeli peto mjesto s Bastianinijem i Zarcoom, vozačima Ducatija, činjenica je da je on, zbog ozljeda i oporavka od operacije, propustio 7 natjecateljskih vikenda, odnosno više od trećine sezone. Kad to uzmemo u obzir, ispada da je u prosjeku padao 1,38 puta po vikendu, što je, zapravo, gori rezultat i od Darryna Bindera, s prosjekom od 1,35 padova po odrađenom natjecateljskom vikendu.

Bagnaia Martin pad

Novi svjetski prvak Pecco Bagnaia pao je 14 puta, što je točno dvostruko više od broja padova viceprvaka Fabia Quartararoa. I Alex Rins je pao samo 7 puta, ali je svejedno sredinom sezone tri utrke zaredom završio padom. Među stalnim MotoGP vozačima, od Quartararao i Rinsa je manje padao samo Maverick Vinales, koji je tek 2 puta u dvadeset natjecateljskih vikenda „krovirao“ svoju Apriliju, što bi neke moglo dovesti do zaključka da se možda premalo trudio.

Rins LeMans 0

Obično se najviše padova skupi u La Mansu, ali ta staza je ove godine na drugom mjestu s ukupno 87 posrtanja, dok se u Portimau tijekom vikenda skupilo njih čak 105. Isto tako, obično je zavoj broj 3 iz Le Mansa (ulazak u šikanu) najkritičniji, ali ne i ove godine, jer je zabilježen 21 pad u prvom zavoju u Sachsenringu. Le Mans je na tom popisu na drugom mjestu ,ali ovaj put sa zavojem broj 7 gdje se izgubila ravnoteža 20 puta, dok je u zavoju broj 4 u Misanu bilo 17 padova.

AMarquez Miller

Ukupno su vozači iz sve tri klase pali 1.106 puta, što znači da je u posljednjih 12 godina ovo bila druga najgora sezona. Međutim, treba uzeti u obzir da se 2022. vozilo rekordnih 20 utrka, dok se, primjerice, 2017. vozilo 18 utrka, pa se svejedno padalo još i više, odnosno 1.126 puta. Najvažnije od svega je da u tih više od tisuću padova ove sezone nisu zabilježene neke neuobičajeno teške ozljede, što pokazuje da je sigurnost vozača na visokoj razini, a strijepi se samo od onih situacija u kojima bi netko mogao biti pregažen. Baš to je u posljednje vrijeme postao veliki problem, uvjetovan i time što zbog izjednačenosti ljudstva i opreme vozači pušu jedan drugom za vrat.

Bagnaia Le Mans

fbmp ytmp imp