Motosport

Što nam donosi 45. Dakar Rally?

Sam Sunderland Red Bull GASGAS Factory Racing uvodna

Zadnjeg dana 2022. u Saudijskoj Arabiji kreće novo izdanje relija Dakar, jednog od najdužih i moguće najtežih u novijoj povijesti.

Sve će započeti 31. prosinca na sjeverozapadu Saudijske Arabije, prologom uz Crveno more, da bi već 1.1. 2023. stvari postale ozbiljne, s etapom dužom od 600 km, od čega 367 km otpada na brzinski ispit. Prvih nekoliko dana će se vrzmati sjevernim dijelom Saudijske Arabije da bi 6. siječnja oštro skrenuli na jug monstruoznom dionicom od 877,69 km, pri čemu 467 km otpada na brzinski ispit.

Dakar2023ruta

Dan odmora je tek 9. siječnja u glavnom gradu Rijadu, odakle će se uputiti u tzv. Empty Quarter, područje potpune pustoši na samom jugoistoku zemlje. Baš tu će se 12. i 13. siječnja voziti maratonske etape, između kojih nema pomoći mehaničara i to bi se moglo pokazati prijelomnim, jer nakon toga ostaju još samo dvije etape s relativno kratkim brzincima. Oni koji 15. siječnja stignu na cilj u Dammamu prevalit će više od 8 tisuća kilometara, od čega će skoro 5 tisuća kilometara otpasti na brzinske ispite, što ovaj reli čini najdužim još od 2014. godine.

Red Bull KTM Factory Racing 2023 Dakar Rally

Kad su KTM i njegove filijale u pitanju, nema kadrovskih promjena za 2023. Tako prošlogodišnji pobjednik Sam Sunderland ostaje na GasGasu, zajedno sa Danielom Sandersom, kao jednim od najluđih vozača. U momčadi KTM-a su Toby Price, Matthias Walkner i Kevin Benavides, sva trojica bivši pobjednici, s time da je Kevin Benavides slavio ne tako davne 2021, ali tada je još bio vozač Honde, dok sam KTM čega pobjedu još od 2019. Talentirani Amerikanac Skyler Hawks je drugu godinu zaredom tvornički vozač Husqvarne u društvu Luciana Benavidesa, brata već spomenutog Kevina Benavidesa.

Husqvarna Factory Racing 2023 Rally Team Shoot

Do zanimljive promjene je došlo u momčadi Honde, gdje ostaju Amerikanac Ricky Brabec (pobjednik iz 2020.) te Čileanci Pablo Quintanilla i Jose Ignacio Cornejo, ali im se pridružuje Adrien Van Beveren, koji je tu stigao nakon što se Yamaha odlučila povući iz ovog sporta. Zbog dolaska Ven Beverena iz momčadi je ispao veteran Joan Barreda Bort, koji je prošle godine završio kao najbolje plasirani vozač Honde, osvojivši peto mjesto usprkos ozljedama. No Barreda će svejedno nastupiti, samo što će voziti za svoju momčad uz tehničku podršku Honde.

m11 9459 edit copy low

Plave boje Sherca brane Lorenzo Santolino i Rui Goncalves, dok će se u redovima Hero momčadi Joaquimu Rodriguesu pridružiti brzi Ross Branch, koji je dosad vozio tvorničku Yamahu. A ne treba sasvim zanemariti ni momčad Fantic, za koju će voziti bivši enduro prvak Alex Salvini. Već smo pisali o tome da će u Original by Motul kategoriji, u kojoj se vozači sami brinu o svom motociklu, nastupiti i TT prvak James Hillier. U istoj klasi ponovo nastupa i Slovenac Simon Marčič, a od 2009. naovamo nijedan Dakar Rally nije propustio srpski predstavnik Gabor Saghmeister, pa neće ni ovaj.

Sam Sunderland Red Bull GASGAS Factory Racing 1

fbmp ytmp imp