Motosport

Sretan Uskrs! Ovaj „mravojed“ ide na Rally Dakar!

Tacita Discanto 1

Ovo je najneobičniji motocikli za ovogodišnji Dakar Rally. I tu ne mislimo samo na njušku u stilu mravojeda.

Ako odete na njihov blog, možda će vas začuditi što su vam iz talijanske tvrtke Tacita dva dana prije Božića odlučili zaželjeti Sretan Uskrs! I ne, ta čestitka nije lapsus, nego ju šalju zato jer oni uvijek misle jedan korak unaprijed. S time da ih ubrzo nakon Božića, a puno prije tog Uskrsa, čeka i prvi nastup na reliju Dakar. Što i ne bi bilo neobično da njihov Discanto natjecateljski motocikl nije čudan i dizajnom, a onda i tehnologijom, barem kad je Dakar Rally u pitanju.

Tacita Discanto 2

Naime, Discanto je elektrocikl. I to napredan za svoju vrstu. U svijetu motocikala na baterije još nije sasvim normalno da je elektromotor hlađen tekućinom, a još je neobičnije da postoji mjenjač, i to s 5 stupnjeva prijenosa. Inače, to je formula koju ova tvrtka iz okolice Torina već cijelo desetljeće implementira na svojim maloserijskim električnim motociklima. Što je sve lijepo, ali kako će električni Discanto odraditi brutalne rally dionice od više stotina kilometara, tijekom koji je obično samo jedna točka za nadolijevanje goriva (ili zamjenu baterija)?

9c7261 92ae09d32ff34538a18fba6a9821a29amv2

Trik je u tome što će nastupati pod egidom Mission 1000. Dakle, neće biti u glavnoj konkurenciji, nego im je plan u toj eksperimentalnoj kategoriji nastupiti na samo zadnjih 100 km svake etape. A za električni motocikl bi i to, na tako zahtjevnom terenu s velikim otporima vožnje, bio uspjeh. Nastupit će s dva motocikla; jednog će voziti iskusan Talijan Oscar Poli, a drugog Francuz Sylvain Espinasse, koji je 2016. uspio završiti Dakar Rally za upravljačem, ni manje ni više, dvotaktne KTM-ove 125-ice. Nakon ove avanture s električnim motociklom preostaje mu još samo osedlati parni stroj.

fbmp ytmp imp