Motosport

SBK: Toprak seli s Yamahe na BMW!

10 04 Catalunya WorldSBK 2023 Sunday Razgatlioglu JM 25986 preview

Razgatlioglu možda seli u trenutno slabiju momčad, ali baš njegovim angažmanom BMW pokazuje da ipak misli ozbiljno.

Tijekom nedavnog Superbike vikenda u Barceloni, Kenan Sofuoglu je izjavio da ponuda koju su dobili od Yamahe za produžetak ugovora nije zadovoljila ni njega ni Topraka Razgatlioglua i da kreću u pregovore s drugim proizvođačima. Još je dodao da Razgatlioglu ima visoko mišljenje o BMW-u, a ranije je otkrio da je među zainteresiranima bio i Kawasaki. I Sofuoglu nije lagao.

21 02 03 Assen WorldSBK 2023 Sunday Razgatlioglu R3JM4762 1 preview

Tako će se nakon 4 godine zajedno, na kraju ove sezone, Toprak oprostiti od momčadi Yamahe s kojom je osvojio naslov prvaka 2021. Iz Yamahe se poručili da su željeli zadržati Topraka i da su dali ono što su smatrali adekvatnom ponudom za vrhunskog Superbike vozača, ali da je ubrzo postalo jasno kako Turčin traži neke nove izazove. Možda bi bilo drugačije da je briljirao na nedavnom MotoGP testu u Jerezu, kad je još postojala strogo teoretska mogućnost da iduće godine bude u garaži s Quartararoom, no pokazalo se da nije imao dovoljno brzi ritam. A i sam Razgaltioglu je sad priznao da nije osjetio pravu vezu s MotoGP motociklom, pa ako već ostaje u Superbikeu, onda treba neki novi cilj i izazov.

44 28 R01 Phillip Island WorldSBK 2023 Saturday Razgatlioglu GB9 3028 preview

Odabirom BMW-a je taj izazov svakako i dobio, jer M 1000 RR u ovom trenutku nije dovoljno konkurentan. Ali već time što su vjerojatno jako skupo platili Razgatlioglua, u BMW-u pokazuju da se ne mire s trenutnom situacijom i da imaju neki plan koji bi ih trebao dovesti u borbu za naslov prvaka. Svakako su u to uvjerili Razgatliougla jer njega ništa drugo doli borbe za naslov i ne zanima, a tim potpisom su u BMW-u sigurno dodatno nasapunali sjedalo Reddingu.

Zasad u tvorničkim momčadima za 2024. ugovor imaju Bautista (Ducati), Rea (Kawasaki) i Razgatlioglu (BMW), a nakon ove objave transfera će polako i ostale kockice pasti na svoje mjesto. Biti će zanimljivo vidjeti koga će Yamaha dovesti u svoje redove, jer iako je trenutno nekoliko brzih vozača na natjecateljskom R1, nitko (zasad) ne daje naslutiti da bi se u skoroj budućnosti baš mogao boriti za titulu. A i slično vrijedi i za sve ostale slobodne Superbike vozače. Možda da prebace Morbidellija iz MotoGP-a?

p90502215 highres assen ned 21st april

 

 

 

 

 

fbmp ytmp imp