Motosport

Kud će Marc Marquez ako raskine s Hondom?

rd7 sachsenring marc 2023 09999

Sve je izvjesnije kako bi Marcu Marquezu ovo mogla biti zadnja sezona s Hondom. Ali ima li alternative?

Puno je toga rečeno između utrke u Sachsenringu i Assenu, ali dvije su stvari možda najindikativnije kad je u pitanju potencijalan raskid između Marca Marqueza i Repsol Honde već ove sezone, iako ih ugovor veže do kraja 2024. Prvo, Alberto Puig, kao vođa tvorničke momčadi, izjavljuje da Honda ne želi zadržavati u svojim redovima vozača koji tamo ne želi biti. Kao drugo, Marc Marquez na izravna pitanja nije izrijekom odgovarao da će i 2024. biti s Hondom, nego se izmotavao da zajedno s Hondom radi na budućnosti.

rd8 assen marc 2023 03161

Pritom postoji teorija da će Marquez pričekati testiranja nakon utrke u Misanu, kako bi isprobao prototip motocikla za 2014. i nakon toga donijeti konačnu odluku. Međutim, to se ima zbiti tek sredinom rujna i dotad bi moglo biti kasno jer je za očekivati da će tad sva MotoGP mjesta za 2024. godinu biti popunjena. Ako mu se tada ne svidi novi RC213V, Marquez bi eventualno mogao pauzirati tijekom 2024., ali to je luksuz kojeg si vjerojatno ne može priuštiti. Ne nakon što je veći dio od prethodne 3 i pol sezone propustio zbog ozljeda. Osim toga, Marquez je ušao duboko u 31. godinu života i jednostavno nema vremena čekati te vozački hrđati.

Čini nam se da je najjednostavnije (ali ne i najizglednije) rješenje da se Marc Marquez pridruži bratu Alexu u talijanskoj momčadi Gresini. Tu je Fabio DiGiannantonio ionako na izlaznim vratima, a i rabljeni Desmosedici se Marcu vjerojatno čini nemjerljivo privlačnijim od nove Honde. No Ducati o toj poziciji već pregovara s Arbolinom, koji se bori za naslov u Moto2 klasi, te indisponiranim Morbidellijem, koji želi raskrstiti s Yamahom, kao i Yamaha s njim. Jasno, u nekoj normalnoj situaciji spomenuta dvojica ne bi imali šanse kraj Marqueza, ali tko zna u kakvom je on vozačkom stanju? Konačno, ove sezone zbog raznih ozljeda još nije odvozio nijednu jedinu nedjeljnu utrku. Osim toga, Marqueza bi raskid s Hondom financijski skupo koštao, a istovremeno bi trebao dramatično spustiti svoju cijenu ako želi voziti za satelitsku momčad.

MEYMm 2023 08 GP Assen 23990

Druga i puno razvikanija mogućnost je da prijeđe u redove KTM-a, ali šanse za takav transfer su od prije koji dan bitno smanjene. Naime, postojala je teorija da bi KTM, koji uz tvorničku momčad ima i satelitsko-tvornički tim Tech3 GasGas, mogao osnovati i treću momčad pod imenom Husqvarne. Time bi ubili dvije muhe jednim udarcem, jer bi se našlo mjesta i za Marqueza i za talentiranog Acostu, koji je njegov svojevrsni nasljednik, a više ne želi biti u klasi Moto2. No Carlos Ezpeleta je nakon Assena izjavio da Dorna za iduću sezonu ne planira povećanje broja momčadi. To još ne znači da Marquez ne može završiti na KTM-u, barem onom u bojama GasGasa, na mjestu Augusta Fernanandeza, koji je i više nego solidan MotoGP rookie, ali nema ugovor za iduću sezonu. No čak i ako Fernandezu daju neopravdani otkaz, neće li na to mjestu ipak staviti iznimno perspektivnog Acostu? S time da je baš danas posljednji dan u kojem mu mogu ponuditi mjesto u MotoGP pogonu, nakon čega Acosta može početi pregovarati s konkurencijom. A KTM ga ne želi izgubiti.

rd8 assen marc 2023 08327

Aprilia? Teoretski moguće, Marc Marquez bi vrlo vjerojatno bio zainteresiran. Ipak, Massimo Rivola je otklonio tu mogućnost, tvrdeći da vozači tvorničke momčadi, kao i satelitskog tima RNF, imaju ugovore i za iduću sezonu. S druge strane, Raul Fernandez ni u svojoj drugoj MotoGP sezoni ne uspijeva potvrditi talent, a i Maverick Vinales nije nastavio s uzletom kojeg je pokazao prošle sezone. Dakle, Marc Marquez bi mogao uskočiti na mjesto jednog od njih, posebno sad kad se nudi po diskontnoj cijeni. To bi dodatno utvrdilo status Aprilije kao velikog MotoGP igrača s ambicijama za osvajanje titule, no problem je u tome što je Rivola duša od čovjeka, pun razumijevanja, i kao takav bi itekako teška srca dao otkaz bilo kome iz spomenutog dvojca.

Yamaha? Hm, šanse su skoro pa nikakve. Em za Marqueza to ne bi bio neki skok unaprijed, em je Lin Jarvis svojedobno rekao da (zbog višegodišnjeg sukoba s Rossijem) nijedan Marquez neće nikad voziti Yamahu. A to je bio odgovor kad su ga novinari svojedobno pitali o mogućem transferu Alexu Marqueza, pa možete samo misliti kakvo onda mišljenje ima o njegovom starijem bratu. Ah da, uvijek postoji mogućnost da iduće godine ostane u Hondi i odradi ugovor od kraja. Možda još sad nije tako, no uskoro će šanse za baš takvim raspletom događaja rasti sa svakim novim danom bez nekog drugog dogovora za Marca Marqueza.

6497091927ef18.04061156 1

 

fbmp ytmp imp