Motosport

MotoGP: Nema Marqueza, nema sponzora, nema problema?

2024 rc213v 5

Potpuno nove boje Repsol Honde označavaju novi početak. S Marcom Marquezom su otišli i neki sponzori, ali financije bi svejedno mogle biti u plusu

Nakon godina muke, Honda je za 2024. pripremila potpuno novi MotoGP motocikl, ali i potpuno nove boje. S bitno više plave i crvene, ali i bitno manje „Repsol“ narančaste, novi RC213V predstavlja dramatičan odmak od onog što smo navikli gledati. Za usporedbu, pogledajte donju fotografiju na kojoj su Mir i Marquez u prošlogodišnjoj kombinaciji boja.

rd10 redbullring marc 2023 01388 1

A sve je započelo odlaskom Marc Marqueza na Gresini Ducati. S njim je, ali ne i za njim, otišao i Red Bull koji je pojačao svoj angažman u momčadi GasGas za koju vozi Pedro Acosta, poznat i kao „novi Marc Marquez“. Na to upražnjeno mjesto Red Bulla spušten je natpis Repsol, dok se na sredini bočnih oplata, gdje se dosad isticao Repsol, sad nalazi veliki natpis Honda.

2024 rc213v 8

Odlaskom Marca Marqueza je španjolska naftna kompanija smanjila količinu sponzorskog novca, ali to, kao ni odlazak Red Bulla, vjerojatno neće ostaviti rupu u financijama Honde. Naime, većinu tog sponzorskog novca, ako ne i sve, trošili su na godišnju plaću Marca Marqueza, koja je iznosila možda i kakvih 20 milijuna eura, ako ne i 25. Umjesto njega, u momčad je došao Rossijev polubrat Luca Marini, koji ih vjerojatno košta samo desetinu tog iznosa, ako i toliko.

repsol honda team 2024 6

Stavka u kojoj bi Honda ipak mogla probiti proračun odnosi se na troškove razvoja potpuno novog motocikla, koji praktično nema dodirne točke sa svojim prethodnicima i inspiriran je MotoGP strojevima europskih proizvođača, posebno Ducatija. Sve je novo, od agregata koji je snažniji, a manje agresivan, do aerodinamičkog paketa.

2024 rc213v 2

Vozači kažu da je problem samo u tome što kod dodavanja gasa proklizava stražnja guma, a taj problem je i utoliko značajniji problem jer im je baš to i dosad predstavljalo najveći problem. Shvatili ste, nisu riješili glavni problem. Svejedno, Luca Marini i Joan Mir su optimistični i tvrde da je novi motocikl bitno lakše voziti od dosadašnjeg.

2024 rc213v 3

fbmp ytmp imp