Motosport

Hoće li proći to što je „Formula 1“ kupila MotoGP?

 MC15436 copy

Prije dva desetljeća je Europska Komisija spriječila jedno takvo spajanje. Ali Liberty Media sad ima razrađen plan.

Možda je vijest objavljena na „prvi april“, ali nije to bila riječ o šali, nego o ozbiljno pripremljenom poslu. Već se tamo negdje od druge polovice prošle godine itekako govori o tome da će američka tvrtka Liberty Media, koja je vlasnik prava za Formulu 1, postati i vlasnik španjolske Dorne, koja je vlasnik prava za MotoGP, ali i Moto2, Moto3 i MotoE, kao i Superbike prvenstvo i pripadajuće popratne klase.

MotoGPPortimao24start

Sad je i službeno objavljeno da će Liberty Media platiti 3,5 milijardi eura za 86% Dorne. Odnosno, otkupili su puni paket dionica Bridgepoint fonda i kanadskog mirovinskog fonda CPPIB, plus jedan dio dionica u vlasništvu čelnika i zaposlenika Dorne, a koji sad drže preostalih 14% dionica. S time da većina od tih 14% dionica vjerojatno pripada 80 godišnjem Carmelu Ezpeleti, koji je prvi čovjek Dorne od 1994. godine, a to će ostati i dalje, baš kao što će i centrala Dorne ostati u Madridu.

Ipak, sve to moraju potvrditi i odobriti regulatorna tijela u raznim dijelovima svijeta, a tu mogu nastati problemi. Tako je bilo i 2006. godine kada je tvrtka CVC morala prodati svoj udio u Dorni (odnosno MotoGP prvenstvu) kako bi mogli kupiti prava za Formulu 1. Sve to zbog bojazni da bi takva koncentracija moći, kroz vlasništvo u dvije najpopularnije grane motosporta, mogla rezultirati time da CVC ucjenjuje vlasnike televizijskih prava.

DSC 8334 2

U tvrtki Liberty Media tvrde da tad CVC jednostavno nije imao dovoljno vremena da kvalitetno pripremi cijelu stvar, kao i da je situacija po pitanju televizijskih prava sad bitno drugačija. A razlika je i u tome što se MotoGP ne bi samo „utopio“ u njihovu Formula One grupu, nego bi Dorna ostala zasebna cjelina. Uvjereni su tako da u ovom slučaju regulatorna tijela neće imati zamjerki te da će cijeli proces preuzimanja završiti do kraja ove godine.

Inače, otkad je Liberty Media preuzeo Formulu 1, globalna popularnost tog motosporta je bitno porasla. Ako pak im uspije preuzimanje Dorne, povećavaju se šanse da bi se koji put istog vikenda na istoj stazi vozile i MotoGP i Formula 1 utrke. Ta mogućnost se već neko vrijeme spominje, a u MotoGP paddocku se šuška kako je najavljena rekonstrukcija staze u Barceloni baš na tom tragu.

2355623gbdndsghds

Istovremeno, u toj transakciji jedva da se i spominje Superbike prvenstvo, što samo pojačava dojam kako bi njega Liberty Media mogao staviti na prodaju. Navodno postoji nekoliko tvrtki koje bi bile spremne preuzeti Superbike, ali to je nešto što će se rješavati u hodu.

 

fbmp ytmp imp