Motosport

Quartararo (ipak) produžio ugovor s Yamahom!

MEYMm 2024 02 GP Portugal 80168

Iako M1 još uvijek nije konkurentan, bivši svjetski prvak je produžio vjernost tvorničkoj momčadi Yamahe do 2026. godine.

Prije samo dva tjedna, tijekom GP vikenda u Portugalu, Quartararo je izjavio da će odluku o nastavku karijere donijeti brzo. No nismo mislili da će to biti baš tako brzo, a još i manje smo mogli znati da će to značiti produžetak ugovora s Yamahom. Uostalom, sigurno je imao ponude i od drugih marki, a M1 još uvijek nije konkurentan motocikl i s njim se Quartararo na dvije dosadašnje utrke ove sezone borio tek za proboj u Top 10.

yfr editorial use pictures 20653764844

S druge strane, činjenica je da je Yamaha pojačala inženjerski dio priče i uložila dodatna sredstva u razvoj, no najvažnije je da su, kao i Honda, promijenili pristup. Žele biti hrabriji i brži u razvoju motocikla, te računaju i na pomoć europskih stručnjaka kako bi se mogli boriti s europskim markama (Ducati, Aprilia, KTM).

Fabio Quartararo je još od kraja prošle sezone govorio da mu se sviđa ta promjena pristupa i vjerojatno je baš to bilo presudno da produži ugovor i za 2025. i 2026. A tu je u igri vjerojatno i dodatni financijski stimulans, jer u Yamahi ne skrivaju da su pod svaku cijenu željeli zadržati Francuza, koji je s njima 2021. osvojio naslov prvaka, a 2022. bio viceprvak. S Yamahom je od početka svoje MotoGP karijere, s time da je 2019. i 2020. vozio za satelitsku momčad Petronas, a od 2021. je dio tvorničke momčadi. Uz spomenutu titulu, u međuvremenu je skupio 11 MotoGP pobjeda, ali uskoro će se navršiti 2 godine od njegova posljednjeg slavlja.

quart yamaha do 2026

Ovako ranim potpisivanjem produžetka ugovora, Quartararo je izbio jaku kartu iz ruke Jorgea Martina, koji je potencijalni prelazak u redove Yamahe koristio kao polugu za pritiskanje Ducatija da mu ponude mjesto u tvorničkoj momčadi. Sad kad imaju Quartararoa, vjerojatno će nastaviti suradnju s Rinsom, koji je tek došao u Yamahu, dok bi se Martin u svojim pregovorima mogao još više okrenuti Apriliji, koja je slovila i kao potencijalna destinacija za Quartararoa.

rd1 qatar mir 2024 01293

 

fbmp ytmp imp