Motosport

Prvi Superbike test: Nova Bimota KB998

DSC04394

Od Kawasakija ZX-10RR preuzima dosta toga, ali KB998 ima potpuno drugačiji hibridni okvir, kao i krilca na nosu

Već je neko vrijeme poznato da će Provec, kao tvornička Superbike momčad Kawasakija, od iduće godine nositi naziv Bimota By Kawasaki Racing Team. Sve to na ime toga što je Kawasaki već godinama vlasnik pola dionica Bimote, te se tako želi promovirati ta ekskluzivna talijanska marka, ali i otvoriti prostor za značajniji natjecateljski napredak, s obzirom da će kao osnova za Superbike motocikl poslužiti egzotični serijski model koji će nositi naziv KB988.

DSC04912 2

Pritom Bimota KB998 od Ninje ZX-10RR nasljeđuje dosta toga, uključujući i redni četverocilindrični agregat od 998 ccm. No prve fotografije tog novog motocikla, koji je upravo debitirao na Superbike testiranjima u Jerezu, pokazuju da od Ninje dolaze i svjetla (koja su na Superbike motociklima samo naljepnice), kao i oblik prednje kupole, zajedno s istaknutim usisnikom za zrak. Međutim, KB998 je bogatiji za poprilično velika krilca na nosu.

DSC04390

 Ipak, daleko najvažnija promjena odnosi se na okvir. On je hibridne izvedbe, te se na temelju fotografija može zaključiti da je njegov prednji dio od čelika, dok je stražnji dio od aluminija. Na to se nadovezuje i aluminijska stražnja vilica, koja je bitno drugačija od one na Ninji.

 DSC04932

Sve to je i očekivano, jer je Bimota oduvijek bila inovativna baš u području okvira i ciklistike. Isto tako, na aktualnim modelima Bimote je već poznata procedura po kojima se svjetla, instrumenti, retrovizori i slični elementi jednostavno preuzimaju od postojećih Kawasakija, kako bi se uštedjelo na troškovima i vremenu razvoja.

DSC06028 

Za pretpostaviti je da će serijsku izvedenicu modela KB998 predstaviti na nadolazećem EICMA sajmu u Milanu. A kao što smo već pisali, čast Kawasakija i Ninje ZX-10RR će iduće godine u Superbike prvenstvu braniti talijanska momčad Kawasaki Pucetti Racing, kao svojevrsna tvornička momčad.  

DSC04333

Više u ovoj kategoriji: « SBK: Razgatlioglu je prvak s BMW-om!
fbmp ytmp imp