Novosti

Aprilia RSV4 Factory


RSV4-1MVeć dugo japancima nitko nije odnio pobjedu u najjačoj klasi. Da li će to uspjeti najnovijoj Apriliji RSV4 Factory probali smo saznati na svjetskoj prezentaciji na talijanskoj stazi Misano Adriatico.

Ova prava tehnička poslastica ljubiteljima elektronskih pomagala ima sve što današnja tehnologija može ponuditi, a nudi i brojne mogućnosti podešavanja koja jasno govore da je rađen za pobjede.

 

RSV4 je pekao zanat na Grobniku te je dobar dio testova napravio upravo ovdje Fabrizio Pellizzon. Stoga će mu vrlo vjerojatno i odgovarati Grobnička konfiguracija staze, sa brzim i dugim zavojima.RSV4-2M

 

Iako se nebrojeno puta dokazala na natjecateljskim stazama, V4 koncepcija agregata je iznenađujuće rijetko nalazila put do serijskih motocikala. Jedna je od glavne prednosti takve koncepcije u tome što kombinira performanse kakve mogu pružiti redni četverocilindraši s kompaktnom širinom ne bitno većom od one kakvu susrećemo kod V2 agregata. Širina V4 agregata iznosi 225 mm dok ona kod linijskih agregata iznosi 400 mm što je velika razlika.

 

Nažalost, V4 agregati imaju puno pokretnih dijelova što ih čini bitno složenijim, nešto težim i u konačnici skupljim za proizvodnju nego što je to slučaj kod rednih četverocilindraša. Najbolji primjer za to je Ducatijeva skupocjena replika svojeg V4 MotoGP bolida nazvanog Desmosedici RR.

 

RSV4-3MRSV4 ima sva elekronska pomagala koje je motociklistički svijet vidio osim «traction contol»-a. A i taj vrlo korisni detalj imat će za koju godinu, priznali su nam na press konferenciji. Vođa projekta modela RSV4 Luigi Dall’Igna kaže da su radili na njemu ali vjeruju da im to još nije potrebno. No i bez njega kada samo pogledamo tehnički opis ovog motocikla, zvuči predobro za jedan serijski motocikl.

 

Tu prije svega mislimo na nevjerojatne mogućnosti podešavanja motocikla, od za neke druge talijanske motocikle uobičajenog igranja s kutom prednje vilice i visine stražnjeg kraja, do sasvim neuobičajenih mogućnosti promjene visine agregata i hvatišta stražnje vilice. 
RSV4 Factory je sasvim očekivano opremljen i kliznom spojkom koja bi trebala spriječiti blokiranje stražnjeg kotača prilikom kočenja motorom.

 

Vođa projekta V4 agregata Claudio Lombardi u Misanu je naglasio da V agregat sa cilindima pod kutem od 65 proizvodi manje vibracija od onog čiji se cilindri nalaze pod 90 ali i od bilo kojeg linijskog agregata, te da je 65 po njegovu mišljenju optimalna mjera za smještaj usisnih vodova među njima.RSV4-4M
Aprilia deklarira 180 KS pri 12.500 okr/min i 115 Nm pri 10.000 okr/min, a te nam brojke otrkivaju da njihovi inženjeri na papiru nisu uspjeli preskočiti četverocilindričnu japansku konkurenciju, ali mogu biti ponosni na to da su je uspjeli sustići već u prvom pokušaju.

 

Dizajnu koji potpisuje Miguel Galluzzi moramo odati priznanje. Osobito prekrasnom stražnjem kraju. I završna obrada je odlična za što ćete morati platiti čak 148.000 kn.

 

Ispušni sustav ispušta dubok i prodoran zvuk u vožnji kao da je otvoren. Ima potpuno drugačiji zvuk od četverocilindričnih motora te on nije toliko visok i prodoran dok se razvrtava u visokim okretajima. Tu je nešto između njih i dvocilindričnih motora.

 

RSV4-5MVjetrobran RSV4 je dovoljno visok da struje zraka usmjerava oko kacige kako bi u njoj smanjio buku i vibracije na viziru, koji na maksimalnoj brzini može mutiti sliku. 
Dimenzija je motocikla od 600 ccm i vrlo je agilna u svakoj situaciji. RSV4 lako pada u zavoj i podnosi čvrsto maksimalne nagibe. Ovjes pritom odrađuje precizno svoj dio posla no najviše za to je zaslužnna njegova geometrija. Položaj za upravljačem je vrlo napadački, pa zavoje nižete intuitivno bez velikih napora. Kočnice opravdavaju očekivanja, a od Bremba ih zaista imamo. RSV4-6M

 

Moramo priznati kako je agregat izuzetno jak u svim brzinama, osobito na srednjim okretajima. Stoga su ispucavanja iz zavoja jaka i puna sve do najviših okretaja. 
Pred nama je jako vozan motor već u seriji. Sa silnim podešavanjima mogao bi biti savršen. No, ima on i mjesta za poboljšavanje. A njegove mane i potpune prednosti nad konkurencijom pročitajte u najnovijem broju Moto Pulsa koji će se naći na kioscima 10.04.

Tehnički podaci:

 

RSV4-7M

Motor: V4 pod 65, četverotaktni
Promjer x hod: 78 x 52,3 mm
Obujam: 999,6 ccm
Odnos kompresije: 13:1
Razvod: dvije bregaste osovine u glavi i 4 ventila po cilindru
Hlađenje: tekućinom
Paljenje: elektronsko
Napajanje: elektronsko ubrizgavanje goriva
Spojka: s višestrukim diskovima u uljnoj kupci
Mjenjač: 6 brzina
Okvir: aluminijski
Ovjes: naprijed potpuno podesiva upside-down vilica promjera 43 mm, podesiva kompresija, povrat i predopterećenje, hod 120 mm; straga oscilirajuća vilica s monoamortizerom, podesiva kompresija, predopterećenje, povrat i visina, hod 130 mm
Gume: prednja120/70-17, stražnja 190/55-17
Kočnice: naprijed dvostruki disk promjera 320 mm i radijalne kočione čeljusti s 4 klipića, straga disk promjera 220 mm i kočiona čeljust s dva klipića
Dimenzije (u mm) i težina: duljina 2.040, širina 735, visina 1.120, osovinski razmak 1.420, predtrag 105 mm, kut upravljača 24,5, suha težina 179 kg
Deklarirano: snaga - 180 KS (132 kW) - 12.500 okr/min, max. okr. moment - 11,7 kgm (115 Nm) pri 10.000 okr/min  
Spremnik goriva: 17 l

VIDEO
fbmp ytmp imp