Novosti

Usporedni test 600 Supersport

Ponovno na Grobniku

 

naslovnaMNakon prošlogodišnjeg usporednog testa klase 600 koje smo organizirali na Mađarskom Panoniaringu, ove godine odlučili smo se ponovo za Grobnik, kako bismo vidjeli neke nove karakteristike na poznatim motorima.
Naime, ove godine dolazi nam potpuno nov Kawasaki, dok je Honda pretrpjela tek sitne preinake. Yamaha i Suzuki su isti kao i lani, no na drugoj stazi redosljed se vrlo lako može izmjeniti. Grobnik je mnogo brža staza od Panoniaringa, tehnički zahtjevnija, a našim test vozačima poznatija. Osim toga, prošle godine smo sve konkurente obuli u obuću Metzeler, dok smo im sada podarili Dunlopove GP 211 gume.

Prema ustaljenom običaju vozili smo jedan dan po stazi a drugi po cesti. Cestovna ruta zahvatila je Zagrebačku županiju sve do Pokupskog, gdje smo na izuzetno skliskim cestama provjerili Hondin najnoviji ABS. Iznenadili smo se koliko drugačije reagira od onog na svjetskoj prezentaciji u Španjolskoj. Na kraju smo snagu provjerili na ispitnom stolu tvrtke Motori Grigić u Velikoj Gorici. Težinu smo mjerili na Grobniku kao i potrošnju.

unutraMAko pogledamo povijest Motopulsovih usporednih testova klase 600 vidjet ćemo da je Yamaha pobijedila zadnja 3 puta, dok su po jednom naslov osvajali Kawasaki i Honda.
Ovaj test se razlikuje po tome što smo imali čak 8 testnih vozača na 4 motora. Nismo ih hladili cijeli dan, kako kočnice tako i gume. Vozače smo skupili od svih kategorija, od aktivnih natjecatelja do potpunih amatera.

Suzuki nas je najviše iznenadio jer se na Grobniku ponaša znatno bolje nego na Panoniaringu gdje je držao začelje.  Višak težine sa Panoniaringa se nije osjetio, kao niti premekan ovjes. Doduše, još uvijek je mekan ali na ovoj konfiguraciji staze to nije bilo pogubno za njega.

Honda nam ove godine dolazi s ABS-sustavom koji nam se nije uključivao na stazi, osim jednom, pa time nije niti doprinio niti oduzeo karakteristikama Honde. Više nam se svidjela na cesti nego na stazi. Tu je ABS radio često, no ne uvijek onako kako bismo željeli.

Ali najveće pitanje ovog testa je da li je Kawasaki skinuo s trona trogodišnju dominaciju fantastične R6. Svaki puta radikalno promijenjen, bio je vrlo blizu, no nikada dovoljno brz. Za 2009. dolazi sa fantastičnom prednjom vilicom i najvišom deklariranom snagom. U Japanu na svjetskoj prezentaciji mu nismo mogli naći manu. A je li nam to uspjelo na Grobniku pročitajte su sljedećem broju Moto Pulsa koji dolazi na kioske 10.04. Na čak 20 stranica seciramo motocikle i objavljujemo detaljnu analizu.

Priznat ćemo vam jedno: ostali smo vrlo iznenađeni!

 

Više u ovoj kategoriji: « TGB Bellavita Neuhvatljivi Stoner »
fbmp ytmp imp