Novosti

X-Fighteri

Red Bull X-Fightersi gase struju!


RBXF-Banja-Luka-1MBanjalučani će definitivno dugo pamtiti večer 10. juna 2010. godine i spektakularnu predstavu koji su im priredila četiri vrhunska svjetska Red Bull X-Fightera.


Na improviziranoj areni ispred tvrđave Kastel odigrao se bliski susret prve vrste u punom smislu: okupljena masa od oko 10.000 gledalaca sa nevjericom je promatrala letove hrabrih FMX vozača na dvotaktnim KTM motorima dok su parali topli večernji zrak izvodeći najnevjerovatnije vratolomije.


RBXF-Banja-Luka-2MNo, da krenemo ispočetka: do 20 sati, kada je event trebao početi, prostor ispred Kastela lagano se ispunjavao sve dok i ulice preko puta nisu bile krcate. Event je skoro došao u pitanje kada je u cijelom kvartu nestalo struje. No, Red Bull ne bi bio to što jest kada ne bi imao rješenje i za to - na event vozilu, prerađenom kamionu TAM 110, uključen je agregat i sa kamiona je DJ muzikom počeo zagrijavati atmosferu, a vozači BMX tima Zion iz Hrvatske su to isto radili izvodeći fantastične skokove i trikove na rampi postavljenoj ispod glavne.


A onda je voditelj najavio glavne zvijezde večeri: Nicka Franklina (Novi Zeland) i trojicu Belgijanaca Bjorna Van den Broecka, Jimmyja Verburgha i Gillesa Dejonga. Ova četiri vrhunska FMX vozača su izašla na arenu i, nakon uvodnog kruženja i turiranja motorima, show je počeo. Vozači su izvodili nevjerovatne trikove iz FMX repertoara: backflip, scorpio, superman... prvo pojedinačno, a potom na kraju runde u nizu jedan za drugim, što je izazvalo erupciju oduševljenja u publici.


RBXF-Banja-Luka-3MZaista, posmatrati Red Bull X-Fightere uživo i na snimku su dva potpuno različita iskustva: samo kada ih vidite svojim očima, možete shvatiti koja je hrabrost, vještina i snaga potrebna za bavljenje ovim sportom, neprikosnovenim u svijetu freestyle motocrossa. Nakon prve runde, na scenu su ponovo stupili sjajni BMX-dečki iz Ziona.

Kako sreća prati hrabre - a Red Bull X-Fighteri to više nego sigurno jesu - i struja je došla, tako da je publika u drugoj rundi mogla uživati u potpunosti, uz izvrstan svjetlosni show i zvuk sa moćnog razglasa.

Na ovakvim demonstracijskim eventima Red Bull X-Fighteri obično voze dvije runde, no vidjevši koliko je publika oduševljena sami vozači su izrazili želju da izvedu još jednu rundu trikova. No, tada je ponovo došlo do nestanka struje u cijelom kvartu. Red Bull X-Fighteri su uspjeli ugasiti struju!


Kako se već smračilo, nije bilo moguće nastaviti sa skokovima. Publika se nevoljko razišla, nadajući se da će struja opet doći i da će moći gledati još skokova. No, svi su bili više nego zadovoljni onim što su vidjeli, a ulice su bile ispunjene lokalnim motoristima i biciklistima koji su bili potpuno pod utiskom fantastične predstave kojoj su prisustvovali.

Red Bull X-Fighters svjetska turneja 2010, nakon održanih natjecanja u Meksiku i Egiptu, nastavlja se 26. juna natjecanjem u Rusiji, a zatim slijede Španjolska, Engleska i Italija.

 

Više u ovoj kategoriji: « Novi modeli Can-Am Commander »
fbmp ytmp imp