Novosti

Brammo - iz Amerike, a nije V2

BrammoXX

S druge strane Velike bare ne dolaze samo motocikl pokretani bučnim zrakom hlađenim V2 agregatima već sve više i oni pokretani šutljivim elektromotorima. Enertia Plus

 

predstavlja drugu generaciju praktičnog motocikla koji dolazi iz pogona tvrtke Brammo. Ako je Harley-Davidson primijenjenom tehnologijom još uvijek zarobljen duboko u prošlom stoljeću, to ne znači da Amerikanci ne znaju misliti na budućnost ili barem na aktualne trendove. Tako se tvrtka Brammo iz Oregona već nametnula kao jedan od jačih igrača u još uvijek nejakoj niši motocikala pokretanih elektromotorom.

 

Njihova najnovija kreacija je Enertia Plus što je zapravo evolucija običnog modela Enertia, odnosno nadogradnja dosadašnjeg motocikla s novim iskustvima stečenim prilikom konstruiranja atraktivnog nakeda Empuls, ali i natjecanjem na prošlogodišnjem „električnom" TT Isle of Manu.

 

U odnosu na običnu Enertiu, verzija Plus dolazi s boljim baterijama od 6 kWh što je udvostručilo autonomiju, koja sada iznosi otprilike 130 km, nakon čega tim litij-ionskim „spremnicima goriva" treba čak 8 sati da se napune. Sam elektromotor raspolaže sa 40 Nm u rasponu od 0 do 1.450 okr/min, dok se pri 4.500 okr/min postiže vršna snaga od 13 kW.

 

Maksimalna brzina od nekih 100 km/h nije posebno impresivna, ali zajedno sa suzdržanom težinom od 150 kg čini ovaj motocikl dovoljno praktičnim sa svakodnevno guranje na posao.

fbmp ytmp imp