Novosti

Zeleni custom trike

TrikeXX

Ovako to izgleda kada jedan ekološki osviješteni umjetnik odluči stvoriti svoj vlastiti tricikl. Josh Hadar je umjetnik iz New Yorka i kao takav nam vjerojatno ne bi nikad postao

zanimljiv da jednog dana nije poželio sam sebi stvoriti trike. I ne samo to, kao čovjek u očitom dosluhu s aktualnim trendovima, Hadar je odlučio da će taj njegov tricikl pokretati elektromotor, a da stvar bude još zelenija, baterije će se puniti putem solarnih ploča smještenih na krovu njegove radionice, odnosno ateljea.

 

Dizajn doista jest umjetnički i naglašeno klasičan, a opet sumnjamo da će biti po mjeri hard-core zaljubljenika ovakve vrste vozila budući premalo podsjeća na prave custom prerade, a previše na dječje bicikle. U svakom slučaju, ovakav minimalistički trike pokreće elektromotor vršne snage od 15 kW, a električna energija se crpi iz klasičnih olovnih akumulatora od 12V, koji iz nekih vjerojatno umjetničkih razloga nisu skriveni od pogleda.

 

Ipak, u planu je ugradnja bitno naprednijih baterija, koje bi pružile veću autonomiju od sadašnjih pedesetak kilometra, a zasigurno bi se svojom naprednijom tehnologijom i bolje slagale s ostalim elementima ovog tricikla, poput primjerice cjevastog okvira izrađenog od karbonskih vlakana.

 

Iako snaga nije zapanjujuća, elektromotori su poznati po tome što već od nule oslobađaju poprilične količine momenta, a to samo dodatno potencira tendenciju pretjeranog podizanja prednjih kotača, što je problem s kojim se susreću i klasični trikeovi pokretani „prljavim" pogonskim agregatima.

 

Zato je trebalo osmisliti pametnu elektroniku i tako ograničiti količinu zakretnog momenta koja dolazi do stražnjih kotača promjera 26 cola, kako prednji kotač promjera 20 cola ne bi gubio kontakt s podlogom.

 

fbmp ytmp imp