Novosti

XOR - sklopiv i na struju

XOR-elektroskuterXX

Ako ste mislili da sklopivi i na struju mogu biti samo retrovizori, onda je vrijeme da promijenite mišljeni. Tvrtka XOR je predstavila tri elektroskutera.

 

koji se nakon svake uporabe mogu sklopiti poput kovčega. Nažalost, pritom ne postaju ništa lakši. Slabo poznata tvrtka XOR je na nedavno održanom sajmu Intermot predstavila svoju posljednju evoluciji sklopivog skutera. Zapravo se radi o tri elektroskutera koji se međusobno razliku po snazi elektromotora i koji se pametnim sustavom sklapanja u roku od dvadesetak sekundi mogu svesti na dimenzije malo većeg i poprilično teškog kovčega.

 

Kada su u voznom stanju XOR skuteri se protežu 170 cm u dužinu, 76 cm u širinu i 110 cm visinu. Kada se sklope zauzimaju otprilike za trećinu manje prostora, odnosno svedeni su na kvadar u dimenzijama 102x42x70 cm koji ovisno o verziji elektromotora teži 73, 77 ili 83 kg. Ipak malo preteško da bi ih bilo praktično ugurati u prtljažnik automobila.

 

Najslabiji model pokreće elektromotor snage 2,5 kW i on bi pred zakonom trebao biti ekvivalentan mopedu o čemu svjedoči i to da je maksimalna brzina ograničena na 45 km/h. Srednji model ima elektromotor maksimalne snage 4 kW, no i njemu je brzina ograničena na 45 km/h tako da i on pripada u kategoriju mopeda do 50 ccm, a sa slabijim modelom dijeli i autonomiju od sasvim dostatnih 100 km nakon čega bi se baterije trebale ponovo napuniti u roku manjem od 3 sata.

 

Najsnažniji model bi trebao konkurirati skuterima od 125 ccm, a njega pokreće elektromotor snage 8 kW dostatan za maksimalnu brzinu od 120 km/h. Kod njega je autonomija nešto manja i iznosi 75 km, no zato se baterije navodno mogu napuniti za samo dva sata.

Takvi bi sklopivi XOR elektroskuteri pod zgodnim nazivom XO2 Urban Transformer upravo trebali postati dostupni na europskim tržištama.

 

Ako vam se cijene od cca 1.900 eura za najslabiji, 2.100 eura za srednji i 3.100 Eura za najjači model ne čine previsokim, uzmite u obzir da se tu radi o cijenama skutera bez baterijama. U kompletu s pripadajućim baterijama navedene iznose možete slobodno udvostručiti.

fbmp ytmp imp