Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N114/Mission-Motors/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N114/Mission-Motors/Gallery

Novosti

Mission Motors - strujni udar

Mission-MotorsXX

Karbonske oplate, vrhunske Öhlinsove komponente, kočnice koje potpisuje Brembo, Marchesinijevi magnezijski naplatci, slick gume... Mission R je pravi Superbike. Ili bi to bio da ga ne pokreće električna energija

Mission Motors još uvijek ne spada u red globalno priznatih proizvođača, ali nije ni sasvim nepoznat. U svojoj ponudi već neko vrijeme imaju futuristički model Mission One PLE, vrhunski opremljen sportski elektrocikl čija se cijena opasno približava brojci od 100.000 tisuća dolara. Dakle, ne proizvode za mase, ali su isto tako svjesni da sportski elektrocikli nemaju ozbiljnije komercijalne budućnosti dok se ne dokažu na natjecateljskoj stazi. I zato sa svojim projektima od prvog dana sudjeluju u TTXGP natjecanjima namijenjenim motociklima s nultom emisijom ispušnih plinova.

Tako će biti i u nadolazećoj 2011. godini za koju su upravo predstavili svoj najnoviji model nazvan Mission R. Radi se o čistokrvnom natjecateljskom motociklu koji nije samo neka improvizacija nego je duboko promišljen motocikl. O tome da se u razvoju nisu štedjeli novci svjedoči i to da se za jednu tako sporednu stvar kao što je to dizajn angažirao poznati Tim Prentice, koji je, doduše, u svojoj karijeri najveći trag ostavio u dizajniranju customa (Rune, Thunderbird, Rocket III Roadster). Bilo kako bilo, Mission R je lijep motocikl, iako to kod jednog natjecateljskog modela i nije toliko važno.

Osmišljavanje ciklistike je povjereno Jamesu Parkeru, čovjeku koji je dugo godina razvijao RADD motocikle s konceptom jednoruke prednje vilice, neobično rješenje koje kasnije iskoristila Yamaha za svoj neuspješni GTS. Uglavnom, okvir je izgrađen od kombinacije aluminija i legure čelika, rešetkaste je izvedbe i koristi elektromotor kao nosivi element. Ovjes je povjeren Ohlinsu (TTX25 naprijed, TTX36 straga), kočnice Brembu, dok su na kovane magnezijske naplatke navučene slick gume 120/70-17 i 190/60-17.

Najveći problem kod takve vrste elektromotocikala su baterije koje su ili prevelike težine ili premalog kapaciteta, a obično i jedno i drugo. Težina se zasad ne spominje, ali se zna da je kapacitet baterija 14,4 KWh (pune se i kod usporavanja) i da se njima napaja tekućinom hlađen elektromotor sa 141 KS, a kako je to kod elektrocikala uobičajeno, Mission R ima samo jedan stupanj prijenosa u kojem je sposoban postići maksimalnu brzinu od približno 260 km/h. Taj podatak možda i ne djeluje previše impresivno, no otprilike 150 Nm okretnog momenta se istiskuje u rasponu od 0 do 6.400 okr/min, tako da uopće ne treba sumnjati kako su ubrzanja zastrašujuća.

{gallery}NOVOSTI/N114/Mission-Motors/Gallery{/gallery}
fbmp ytmp imp