Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N121/Thrustcycle-SRT/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N121/Thrustcycle-SRT/Gallery

Novosti

Tri kotača u nizu

Thrustcycle-SRTXX

Možda izgleda kao automobil, no Thrustcycle SRT je nešto bliži poimanju motocikla. Ili bi možda bilo bolje reći tricikla, budući u istoj liniji zapravo ima tri kotača

Iz kojeg ga kod kuta promatrali Thrustcycle SRT djeluje neobično. Na prvi pogled izgleda kao da je netko reciklirao kakav koncept automobila budućnosti iz 80-ih, oplemenivši ga trenutno popularnim pogonom na električnu energiju. Međutim, Thrustcycle uopće nije automobil, on je samo prototip jako neobičnog motocikla, koji je zapravo tricikl.

Naime, ovo prometalo ima tri kotača, postavljena u liniji, pri čemu prednji kotač ne služi za skretanje jednako kao što ni stražnji kotač nije pogonski. Umjesto toga, upravljačem se zakreće stražnji kotač, dok se komandom gasa pogoni srednji kotač. No, tu čudesa na prestaju.

Kada miruje, SRT je oslonjen na bočni oslonac, ali kada vozač sjedne u njega i pokrene sustav, elektromotor zavrti veliki zamašnjak, a žiroskopski efekt onda drži vozilo uspravnim, čak i kada Thrustcycle samo stoji na mjestu. Dakle, vozač ne treba održavati ravnotežu, umjesto njega to čini veliki zamašnjak, koji uz to - prilikom kočenja ili vožnje nizbrdo - „skladišti energiju“, odnosno puni baterije.

Jasno, tu se postavlja pitanje ima li Thrustcycle SRT veze s motociklom? Ako i ima, onda su te veze jako labave. Ako uzmemo u obzir kako vožnja klasičnog motocikla podrazumijeva da vozač ima aktivnu ulogu u održavanju ravnoteže (barem kod malih brzina) i da je (barem u određenoj mjeri) izložen zračnim strujama, kao i to da će zadovoljstvo vožnje biti to veće što je žiroskopski efekt manje izražen, onda je Thrustcycle SRT, kotač plus ili minus, zapravo antimotocikl.

{gallery}NOVOSTI/N121/Thrustcycle-SRT/Gallery{/gallery}
fbmp ytmp imp