Novosti

Novi Triumph Tiger 1050 Sport

slikaXX
Jednoruka vilica, snažniji agregat i zategnute bore zaslužne su za dodatak Sport u Tigerovom imenu

Znali smo da dolazi dorađeni Tiger 1050, no očekivalo smo da se neće pojaviti prije proljeća i da će se osjetnije razlikovati od dosadašnjeg modela, koji ostaje u prodaji u bogatije opremljenoj SE varijanti. Što opet ne znači da obnovljeni model, koji je nazvan Sport, ne donosi i neke konkretne novosti.

Oplate su decentno zategnute, detalji su dorađeni, no prvo što upada u oči je ugradnja jednoruke stražnje vilice. U Triumphu tvrde da se time, između ostalog, oslobodio prostor za ugradnju drugačijeg ispušnog sustava, koji u kombinaciji s promijenjenom zračnom kutijom i protočnijim usisom podiže potencijale trocilindričnog agregata sa 115 na 125 KS pri nepromijenjenih 9.400 okr/min, dok je 98 Nm pri 6.250 okr/min navodno pretvoreno u 104 Nm pri bitno nižih 4.300 okr/min.

Drugačija stražnja vilica i neznatno otvoreniji kut prednje vilice donijeli su porast osovinskog razmaka s 1.510 na 1.540 mm, no porasla je i težina za 7 kg, što znači da Tiger Sport sa svim tekućinama broji 235 kg. Dobra je stvar da je zahvaljujući čvršćem stražnjem podokviru korisna nosivost porasla na 220 kg, a istovremeno je i dorađena ergonomija s malo unazad povučenim upravljačem i 5 mm nižim sjedalom, koje sada ima nadmorsku visinu od 830 mm. Osim toga, dorađen je i podesivi Showa ovjes, koji ima nove opruge te je drugačije podešen.

S novom Sport verzijom, Tiger bi se trebao kvalitetnije pozicionirati u klasi „crossovera“ koju je svojedobno praktično i izmislio. Konkretno, trebao bi se suprotstaviti novoj Apriliji Caponord i Kawasakiju Versys 1000, ali mu uz izostanak napredne elektronike na hrvatskom tržištu šanse umanjuje i cijena od 120.400 kn, u koju je uključen samo ABS s mogućnošću isključivanja.


fbmp ytmp imp