Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N134/Toyota/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N134/Toyota/Gallery

Novosti

Toyota napada s boka

slikaXX
Toyotin tricikl i-Road ide na struju, naginje se u zavoju i štiti vozača od atmosferskih neprilika

Zasad je samo koncept, no i-Road nije pao s Marsa nego je najnoviji u nizu pokušaja da se u jednom tijelu stvori alternativa gradskim skuterima i automobilčićima. Sa zatvorenom karoserijom, položajem sjedenja i (ne sasvim) okruglim upravljačem podsjeća na ugođaj u automobilu, ali se istovremeno naginje u zavoju poput skutera ili motocikla.

Skuterima je blizak i svojom širinom od 850 mm, što je jedva nešto šire od prosječnog motocikla, pa bi tako i-Road mogao biti dosta zahvalan za guranje kroz gužvu, ali i pronalaženje parkinga. Dakako, i-Road je nekako najbliži Piaggiu MP3 i sličnim trokolicama, no istovremeno je i bitno drugačiji budući se naginjanje u zavoju vrši automatski.

Na temelju podataka koje dobiva od senzora brzine i žiroskopa, a u skladu s kutom zakretanja upravljača, centralna upravljačka jedinica odrađuje proračunavanja na temelju kojih posebni mehanizam podiže jedan kotač, a drugi spušta kako bi se i-Road spustio u adekvatni nagib. Automatsko naginjanje vjerojatno umanjuje užitak u vožnji, ali isto tako čini i-Road pogodnim i za one koji nemaju nimalo talenta za vožnju motocikla. To više što sustav automatski održava ravnotežu pri malim brzinama.

Kako to današnjim urbano-futurističkim konceptima i pristaje, i-Road pokreću dva elektromotora skromne snage 2 kW, koji su ugrađeni u prednje kotače, dok je stražnji kotač zadužen za skretanje. Maksimalni doseg od 50 km ne obara s nogu, ali bi mogao biti dovoljan za svakodnevni odlazak na posao, a prednost je i što se baterije napune za 3 sata. Ostaje za vidjeti hoće li ovaj potez Toyote ikada zaživjeti ili barem potaknuti i neke proizvođače motocikala i skutera na malo drugačije promišljanje urbane mobilnosti.

{gallery}NOVOSTI/N134/Toyota/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp