Novosti

Nastavak obnove - BMW R 1200R i Classic

BMW-R1200RXX

Nakon što su modeli R 1200GS te GT dobili modernizirane bokser agregate s dvije bregaste osovine u glavi ovaj trend se širi i na druge BMW motocikle s bokser agregatima

 

Ljubitelji klasičnih linija i naked motocikala koji ne mogu bez osobina karizmatičnih bavarskih bokser agregata već godinama svoju pažnju okreću prema njihovom modelu R 1200R. Za one koji ne znaju, oznaka „R" kob BMW-a nije skraćenica za „racing" već za „roadster" i njome su izdvojeni naked modeli bavarske tvrtke.

 

Što se noviteta tiče, osnovna novost na R izvedbama R serije novi je agregat opremljen s dvije bregaste osovine u svakoj glavi cilindra. Snaga je u odnosu na prethosni agregat u R seriji povećana sa 109 na 110 ks pri 7.750 okr/min uz zakretni moment koji umjesto dosadašnjih 115 Nm sada iznosi 119 Nm pri 6.000 okr/min.

 

Ove izmjene možda ne zvuče fascinantno, ali BMW-ovi inženjeri su radili i na povećanju snage i zakretnog momenta na srednjim i niskim okretajima kako bi agregat bio još iskoristiviji u svakodnevnoj vožnji. Spomenimo još povećanje promjera leptirastih tijela usisa sa 47 na 50 mm te ugradnju izmjenjenog filtra zraka.

 

Po pitanju ciklistike je promjena vrlo malo, a prvenstveno je to kut prednje vilice koji sada iznosi 62,9 stupnjeva što neznatno mjenja i predtrag. Ove promjene su prvenstveno načinjene kako bi se dodatno podesio omjer između okretnosti i stabilnosti. Prednji ovjes je uobičajeni Telelever, a stražnji Paralever, kako smo i naučili kod BMW motocikala s bokser agregatima s tim da je promjer prednje vilice povećan s 35 na 41 mm.

 

R 1200R je u obije izvedbe opremljen s dva diska od 320 mm sprijeda te jednim od 265 mm straga te neizbježnim ABS-om, a razlika između modela je u ljevanim naplatcima na „običnom" odnosno žbičanim na Classic modelu. Dimenzije naplataka su identične kao i gume koje su sprijeda 120/70-17, a straga 180/55-17.

 

Kao opcija se pored ABS-a nudi i ESA sustav elektronskog podešavanja ovjesa te brojni drugi korisni ili luksuzni elementi.

Osim po naplatcima, model R 1200R i R 1200R Classic razlikuju se i po količini kroma, a među vizualne novosti na oba modela možemo ubrojati izmjenjene kontrolne instrumente.

 

fbmp ytmp imp