Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/SuperDuke/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/SuperDuke/Gallery

Novosti

Novitet: KTM 1290 Super Duke R


slikaXX

Novi 1290 Super Duke R ima 1.301 ccm, 180 KS, 189 kg i obilje elektronike koja se može isključiti

Konačno je stigao novi Super Duke. Iako je izgubio nešto vizualne agresije u odnosu na prošle godine predstavljeni koncept, kraj novog modela s oznakom 1290 stari 990 Super Duke djeluje kao pitomo janje. Podaci koji prvi upadaju u oči su čak 1.301 ccm i 180 KS pri 8.870 okr/min, što novi Super Duke čini trenutno najsnažnijim sportskim nakedom, koji, navodno, od 0 do 200 km/h ubrza za samo 7,2 sekunde.

Barem jednako impresivno djeluje podatak o 144 Nm, pri čemu je 100 Nm dostupno na samo 2.500 okr/min. S obzirom na to da novi Super Duke R teži samo 189 kg (bez goriva) doista ne treba sumnjati u tvrdnje o eksplozivnom potisku, pa se čini sasvim normalnim da je motocikl opremljen i najmodernijom elektronikom za držanje stvari pod kontrolom.

Pritom se rad same kontrole proklizavanja, ali i načina isporučivanja snage, može mijenjati u 3 stupnja, dok ABS uz normalan ima i supermoto način rada, u kojem ne djeluje na stražnjem disku kako bi se mogao blokirati stražnji kotač i tako zanositi rep motocikla. Oni koji su dovoljno hrabri ili ludi, moći će kontrolu proklizavanja i ABS sasvim isključiti.

Jasno, i same kočnice bi trebale pucati od snage, a potpisuje ih Brembo, dok su potpuno podesive komponente ovjesa proizvod kućne marke WP. Kao i na prethodnom modelu, prednja vilica je promjera 48 mm, no velika je novost ugradnja jednoruke stražnje vilice, koja je navodno lakša od sličnih rješenja kod konkurencije, dok je rešetkasti okvir, kako je to kod KTM-a običaj, izrađen od krom-molibden legure. Osovinski razmak iznosi 1.482 mm, sjedalo je postavljeno na 835 mm, a iz KTM-a poručuju da je položaj vozača blizak savršenstvu.

Iako će na nadolazećom sajmu u Milanu vjerojatno biti predstavljeni i neki novi izazivači, teško je zamisliti da će neki od njih biti veća zvijer od novog Super Dukea. No, pustimo se iznenaditi. U međuvremenu, ako želite doznati više informacija o ovom modelu, posjetite zanimljivi microsite http://www.superduker.com/cms/


{gallery}NOVOSTI/N138/SuperDuke/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp