Novosti

Pretpremijera: Novi Kawasaki Z1000

slikaXX

Kawasaki je novi Z1000 najavio baš na dan kad je predstavljen 1290 Super Duke. Slučajnost?


Istina, Kawasaki je već neko vrijeme na svojoj Internet stranici najavljivao kako će 5. studenog predstaviti novi model iz obitelji Z, no moglo se samo pretpostavljati kako će biti riječ o novom modelu Z1000. A onda su odlučili i službeno objaviti njegov dolazak baš na dan kad je KTM objavio fotografije i tehničke podatke za dugo očekivano Super Duke. Teško da je to puka slučajnost, prije da je pomno planirana diverzija kako bi se skrenula pažnja s vjerojatno najljućeg protivnika u klasi velikih sportskih nakeda.

Iako je fotografija sa siluetom novog modela Z1000 popraćena i priopćenjem, ono je uglavnom sastavljeno od pjesničkih figura o tome kako je dizajn inspiriran grabežljivcem koji vreba svoj plijen. I dok je jasno da je dizajn potpuno nov, ne zna se ništa o tome hoće li značajnije promjene pretrpjeti i tehnička osnova, priznaju samo da neće biti ni najbrži ni najjači u svojoj klasi. Uostalom, nepromijenjena oznaka Z1000 sugerira da bi zapremina trebala ostati na razini dosadašnjeg modela, a čak i ako bude nešto snažniji od njega, prevelika je razlika od aktualnih 138 KS do 180 KS koje se deklariraju za novi Super Duke.

Glavni adut kojeg bi Z1000 mogao imati u borbi protiv Super Dukea je dizajn. Potvrđuje to i objavljena silueta novog modela, koja jasno potvrđuje da se ide tragom „Sugomi“ dizajnerske filozofije, koja je uspješno primijenjena na atraktivnom Z1000. Dakle, umjesto izduženog i masivnog dizajna na aktualnom modelu, novi Z1000 bi trebao biti puno kompaktniji, s malom i nisko postavljenom maskom, visokim spremnikom goriva koji sugerira snagu te vitkim i visoko podignutim repom. Sve tajne će biti otkrivene 5. studenog, za vrijeme novinarskog dana na ovogodišnjem EICMA sajmu u Milanu.


fbmp ytmp imp