Novosti

Novitet: Paton S1

Uvodna-PatonS1

Iza retro dizajna krije se moderan sportski motocikl pokretan Kawasakijevim dvocilindrašem. S1 će nastupiti i na TT utrkama.

 

Talijanska tvrtka Paton poznata je isključivo po svojim natjecateljskim motociklima, a na Grand Prix utrkama su povremeno nastupali sve dok dvotaktna klasa 500 nije zamijenjena četverotaktnom MotoGP formulom. Budući o MotoGP-u mogu samo sanjati, a ostale grane motosporta se uglavnom baziraju na dorađenim serijskim motociklima, u oživljenom Patonu su zasukali rukave i stvorili svoj prvi cestovni motocikl s oznakom S1.

 

Na prvi pogled riječ je o još jednom egzotičnom retro motociklu, no Paton S1 je nešto više od toga. Za početak nema ništa vremešno u tome što ga pokreće moderan Kawasakijev redni dvocilindraš preuzet iz modela ER-6n. Maksimalne vrijednosti nisu mijenjane, no raspoložive 72 KS bi u ovom slučaju trebale pokretati samo 158 kg, koliko S1 navodno teži sa svim tekućinama.

 

Oko Kawaskijevog agregata razvijen je neobičan rešetkasti okvir, koji se skladno nadovezuje na nostalgične oplate cijelog motocikla, posebno u stražnjem dijelu gdje se na njega nadovezuju dvostruki amortizeri marke Öhlins. Naprijed je klasična, ali i potpuno podesiva vilica Paioli, dok sva tri diska pritišću kliješta marke Brembo. U planu je proizvodnja maksimalno 100 primjeraka godišnje uz cijenu koja će biti sjeverno od 20 tisuća eura, a s natjecateljskom verzijom ovog cestovnog modela Paton namjerava nastupiti na ovogodišnjem TT-u, gdje će u klasi Lightweight pokušati konkurirati upravo Kawasakiju ER-6n.

 

Više o ovom motociklu pročitajte u idućem broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp